ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χανιά – Αργολίδα: Μια τριστέτσα τους ενώνει και τους αγχώνει – Το αβοκάντο απειλεί πλέον την καλλιέργεια εσπεριδοειδών;

Με μία σειρά προτάσεων που έχουν στόχο να μπλοκάρουν την εξάπλωση της Τριστέτσα έκλεισε η ημερίδα που οργανώθηκε στο Ναύπλιο με την συμμετοχή ΔΑΟΚ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την Τριστέτσα.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έδωσε το παρόν και η Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη, Γεωπόνος, Τακτική Ερευνήτρια Α’, Δ/ντρια Τμήματος Φυτοπαθολογίας, Προϊσταμένη Εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που αναφέρθηκε συνολικά  στο προβλημα της Τριστέτσας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
1. Το μεγαλύτερο ποσοστό δένδρων με Τριστέτσα, σύμφωνα με τον πίνακα 1 που κατέθεσε εμφανίσθηκε το 2019 όταν έγιναν πανελλαδικά 15.191 δειγματοληψίες και βρέθηκαν 455 δένδρα με πρόβλημα. Η μεγαλύτερη δειγματοληψία έγινε το 2016 όταν έγινε έλεγχος σε 29,935 δένδρα και εντοπίσθηκαν 667 με τριστέτσα.
2. Το μεγαλύτερο ποσοστό μολυσμένων δένδρων καταγράφεται στην Αργολίδα που ξεπέρασε σε κάποια φάση το 8% επι της συνολικής καλλιέργειας και ακολουθούν τα Χανιά που παρουσιάζουν όμως μείωση στην εξάπλωση της Τριστέτσας τα τελευταία  χρόνια -Πίνακας 2

Αργολίδα
Ο επικεφαλής της ΔΑΟΚ Αργολίδας Δημήτρης Δήμου αφού υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί ήταν αδιάφοροι για ενημέρωση τα πρώτα χρόνια συμπλήρωσε ότι :
«H Τριστέτα δεν πρόκειται να μας λυπηθεί… Με όσα έχουν προκύψει  μέχρι σήμερα  έχουμε μάλλον έχουμε να κάνουμε με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου; Ίσως, το σίγουρο είναι πάντως ότι τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα ξέραμε…»
Οι έξι (6) προτάσεις που κατέθεσε ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αργολίδας Δημήτρης Δήμου στις ομάδες παραγωγών είναι οι ακόλουθες
1. Να εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης προσωπικού που θα ασχοληθεί με τις δειγματοληψίες, το οποίο θα προσληφθεί μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων
2. Να εξεταστεί η περίπτωση της διάθεσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για την αγορά των ειδικών μεμβρανών, μέσω των επιχειρησιακών Προγραμμάτων
3. Να κινητοποιηθούν, ώστε να αυξηθεί η αποζημίωση για τα έξοδα εκρίζωσης από 20,54€/δέρνδρο  σε 40 € /δένδρο ώστε να καλύπτεται μια απώλεια εισοδήματος για τρία (3)  χρόνια.
4. Να   ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνονται οι ψεκασμοί την Άνοιξη ειδικά στη προβληματική ζώνη. Να διατίθενται τα ειδικά σκευάσματα (φάρμακα) σε χαμηλότερες τιμές.
5. Να αποφεύγονται οι όψιμες αζωτούχες λιπάνσεις ώστε να έχει «ψηθεί» η βλάστηση με την εμφάνιση του κύματος των αφίδων την άνοιξη.
6.   Να βοηθήσουν ώστε να μην παρατηρείται χαρακτηριστική καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκριζώσεων. Άρνηση των παραγωγών, χρονοβόρες διαδικασίες (αυτόφωρο, διεξαγωγή δίκης, μη ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς)

Χανιά 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κατάθεση της πρότασης που έγινε από την Ελένη Μαλανδράκη του Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Χανίων.
Η Ελένη Μαλανδράκη επεσήμανε ότι λόγω ανάπτυξης του αβοκάντο οι παραγωγοί είναι συνεργάσιμοι όταν ανακαλύπτουν τριστέτσα αφού προχωράνε στην αντικατάσταση με αβοκάντο.  Όπως ανέφερε η δηλωθείσα καλλιεργούμενη εσπεριδοειδών έκταση στα Χανιά είναι περίπου 30.000 στρ. αλλά στην πραγματικότητα η  έκταση είναι  πολύ μικρότερη λόγω ραγδαίας επέκτασης της καλλιέργειας του αβοκάντο
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται επίσης μία εγκατάλειψη της καλλιέργειας λόγω χαμηλής τιμής πώλησης των πορτοκαλιών με εξαίρεση την μικρή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες λόγω κορωνοϊού.  Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πέντε φυτώρια εσπεριδοειδών στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν μείνει μόνο δύο

Δράσεις
Σε ότι αφορά τους ελέγχους η Ελένη Μαλανδράκη τόνισε ότι  από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περί τις 20.000 δείγματα και έχουν βρεθεί θετικά 566 δείγματα  με αποτέλεσμα να έχουν εκριζωθεί περίπου 8.000 δέντρα και βρίσκονται συνεχώς καινούργια θετικά καθώς οι δειγματοληψίες επικεντρώνονται στις εστίες . Όλα βρίσκονται στην κυρίως ζώνη των εσπεριδοειδών και στις κοντινές μεταξύ τους περιοχές της Αγυιάς, Αλικιανού, Κουφού, Βατολάκκου και Πλατανιά.

Προτάσεις
Η ΔΑΟΚ Χανίων έχει προτείνει για τον έλεγχο του προβληματος
1. Χρήση νέων τεχνολογιών για πιο γρήγορο εντοπισμό των θετικών στον ιό δέντρων
2. Κατάρτιση προγράμματος αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών και χρήση υποκειμένων ανθεκτικών στον ιό
3. Στην περίπτωση που οι εκριζώσεις συνεχιστούν,  παρόλο που δεν προτείνεται,  πρέπει να αυξηθεί το καταβληθέν στο παραγωγό ποσό και
4. Να χρηματοδοτηθεί η ανάθεση λήψης δειγμάτων σε εξωτερικό συνεργείο υπό μορφή εργολαβίας πάντα με την επίβλεψη φυτοϋγειονομικού  ελεγκτή

Μαλτέζος
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος  δήλωσε :Το γεγονός ότι κάθε χρόνο στην Αργολίδα δραστηριοποιούνται περίπου 35 εξαγωγικές μονάδες, συσκευαστήρια εσπεριδοειδών τα οποία στέλνουν τα προϊόντα αυτά σε 33 χώρες της Ευρωπαϊκής αγορά καθώς επίσης και σε τρίτες χώρες με τον όγκο των εξαγωγών να φτάνει την εξαγωγική περίοδο 2019-2020 τους 160.000 τόνους, λέει πολλά.
Είναι αυτονόητο ότι θα ήμαστε αρωγοί σε κάθε κίνηση που απαιτείται για την σωτηρία του προϊόντος

ΠΙΝΑΚΑΣ1

ΠΙΝΑΚΑΣ2

 

Γιώργος Αργυρίου-ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ