Νομός Χανίων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χανιά: Ανοδική η πορεία της κρουαζιέρας – «Πρωταθλητής» στις αφίξεις ο Ιούνιος

Εντυπωσιακή είναι η πορεία της κρουαζιέρας το φετινό καλοκαίρι στα Χανιά, με τους επισκέπτες να έχουν ξεπεράσει τις 100.000 από την αρχή του χρόνου και με 61 προγραμματισμένες αφίξεις μέχρι και τον Δεκέμβριο. Για μια από τις καλύτερες σεζόν για την κρουαζιέρα από το 2010, οπότε και έκανε την εμφάνισή της στη δυτική Κρήτη, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης.

Είναι ενδεικτικό πως ο μέσος όρος των επισκεπτών κρουαζιέρας σε καθημερινή βάση ανέρχεται στους 1.000.

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Μπορεί να είναι και τα καλύτερα από τη χρονιά που άρχισε η κρουαζιέρα στα Χανιά, δηλαδή πριν από δεκατρία χρόνια», τόνισε ο κ. Βιριράκης, σημειώνοντας ότι και σε επίπεδο αφίξεων πλοίων η εικόνα είναι καλύτερη ακόμη και σε σύγκριση με το 2019. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων εκτιμά ότι στον απολογισμό της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση πως δε θα έχει συμβεί κάποιο απρόοπτο, θα μπορούμε να μιλάμε ίσως για την καλύτερη χρονιά που είχαμε ποτέ.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσαν 59 πλοία με 101.111 επιβάτες και στο παλιό λιμάνι των Χανίων 10 πλοία με 3.889 επιβάτες. Συνολικά, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στα Χανιά κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023 έφτασε στους 105.000.

Ο Ιούνιος αναδείχτηκε “πρωταθλητής” στις αφίξεις με 37.916 επιβάτες, ικανοποιητικά κινήθηκε ο Μάιος με 33.500 και ακολουθεί ο Ιούλιος με 21.595. Τον Αύγουστο αναμένονται 13 πλοία, τον Σεπτέμβριο επίσης 13, τον Οκτώβριο 20, τον Νοέμβριο 12 και τον Δεκέμβριο 3 πλοία.

«Μετά την πανδημία μηδενίστηκε η κρουαζιέρα στα Χανιά και γενικά στην Ελλάδα. Καταφέραμε παρ’ όλα αυτά να διατηρήσουμε το ποσοστό μας, είμαστε σε αυξητικά νούμερα κι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι 150 χιλιόμετρα ανατολικά μας βρίσκεται το Ηράκλειο, που επίσης είναι μεγάλος σταθμός κρουαζιέρας», σημείωσε ο κ. Βιριράκης.

Ακόμη πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον, με δεδομένη και τη δρομολόγηση της δημιουργίας σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας, στοιχείο που αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών. Πάντως, θετικά είναι τα μηνύματα και για τον προγραμματισμό της επόμενης τουριστικής σεζόν.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ