ΚΡΗΤΗ

Χαμός με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου

Διαρροή πετρελαιοειδών έχει σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αθηνιού, που βρίσκεται από την Πέμπτη 1η Αυγούστου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Olympus”, σημαίας Κύπρου, το οποίο πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο λιμάνι της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την νεώτερη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας:

“Αναφορικά με την απαγόρευση απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ ”OLYMPUS” σημαίας Κύπρου στη Θήρα την 01/08/2019, γνωρίζεται ότι αναπτύχθηκε αυθημερόν από την ανάδοχο εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα συνολικού μήκους 400 μέτρων καθώς και δύο (02) απορροφητικά μαξιλάρια για προληπτικούς λόγους.

Πρωινές ώρες της 02/08/19, εντοπίστηκαν εντός του φράγματος ρύποι πετρελαιοειδών και σκωριά, ενώ τοποθετήθηκε δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος μήκους 160 μέτρων, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιοχή με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης, κατόπιν επιθεώρησης που διενεργήθηκε την 02/08/19 από εξουσιοδοτημένο Επιθεωρητή Κ.Γ.Ε. PARIS MOU Σύρου, με τη συνδρομή δύο (02) προσοντούχων επιθεωρητών – ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στο πλαίσιο εφαρμογής ”PARIS MOU”, διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις / παρατηρήσεις στον τομέα των Δ.Σ. SOLAS, LOAD LINES, MLC 2006, MARPOL & ISM CODE οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου, και από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων”.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης το «Olympus» προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στο λιμάνι της Σαντορίνης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιος από τους επιβάτες ή το πλήρωμα. Αμέσως μετά την πρόσκρουση το πλοίο μεθόρμισε στο λιμάνι του Αθηνιού. Εγινε επιθεώρηση από τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων και ιδιώτη δύτη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου πλοίου. Από το Λιμεναρχείο της Θήρας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Το πλοίο απέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι του Πειραιά για Μήλο-Σαντορίνη και Ρέθυμνο. Μετά την πρόσκρουση, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 52 επιβάτες, όλοι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου, 8 φορτηγά και 2 Ι.Χ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ