ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Σταϊκούρας: Οι Κρητικοί έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης – Τι θα γίνει το 2023

Στα καυτά θέματα της οικονομίας, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους πολίτες γενικά, αλλά και για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, καθώς και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών και το επόμενο έτος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερά κοντά στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο υπουργός, επεσήμανε ότι, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ανακούφισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.α, πολιτική που θα συνεχιστεί και το 2023 με την κατάργηση των εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων κατά 7,65%, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 13 δις ευρώ” είπε ο κ. Σταϊκούρας, με ένα μεγάλο ποσό να προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ρεύματος.

Η Κρήτη έχει ωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης

Για την Κρήτη είπε ότι έχει ωφεληθεί από όλα τα μέτρα και έχει στηριχθεί το εισόδημα των Κρητικών που “ροκανίζει” ο πληθωρισμός, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που συνολικά για το νησί μειώθηκε μόνιμα κατά 57 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα 18 εκατ. στα Χανιά, 7,5 στο Ρέθυμνο, 25 εκατ. στο Ηράκλειο και 6 εκατ. στο Λασίθι.

Την περίοδο της πανδημίας επίσης οι επιχειρήσεις του νησιού ενισχύθηκαν με 1,68 δις ευρώ (στο Ηράκλειο μόνο δόθηκαν 844 εκατ.)

“Όλα αυτά ανέφερε” ο υπουργός Οικονομικών, είναι μέτρα που στόχευαν και στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών ενώ επεσήμανε ότι όσοι έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές όπως το σεισμό του 2021 και τις πλημμύρες του Οκτωβρίου έχουν αποζημιωθεί και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική αρωγή σύμφωνα με τις ζημιές κάθε επιχείρησης και κάθε ιδιώτη.

“Η κυβέρνηση, εάν χρειαστεί και βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό” κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Πληθωρισμός στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο

Για τον πληθωρισμό στη χώρα είπε ότι θα κινηθεί φέτος και του χρόνου στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο, δίνοντας και μια απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες δήλωσε ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αλλά αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα εξωγενές πρόβλημα.

Συγκεκριμένα είπε ότι για το 2022 ο πληθωρισμός θα κλείσει κάτω από 10% ενώ το 2023 θα κινηθεί στο 5%.

Οι τράπεζες να στηρίξουν επιχειρήσεις νοικοκυριά

“Είμαστε η χώρα που έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στήριξης από κάθε άλλη” είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ όσον αφορά τις τράπεζες τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες με ρυθμίσεις δανείων και εντατικοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων αφού τώρα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ ότι πριν από 10 χρόνια.

“Όχι” στις 120 δόσεις

Τέλος, ο υπουργός απέκλεισε την επαναφορά των 120 δόσεων για ρυθμίσεις χρεών στην εφορία καθώς και την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ