ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Πώς η κεφαλαιοποίησή του έφτασε το 1 τρισ. δολάρια!

To 1 τρισ. δολάρια πλησιάζει η κεφαλαιοποίηση του bitcoin καθώς η τιμή του εκτινάχθηκε και οι επιδόσεις του είναι συντριπτικά υψηλότερες σε σχέση με παραδοσιακά assets, όπως οι μετοχές και ο χρυσός.

Tο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα είδε την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται 415 δισ. δολάρια το 2021 και να φθάνει τα 956 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. O δείκτης Galaxy Crypto του Bloomberg, που περιλαμβάνει το bitcoin και τέσσερα άλλα κρυπτονομίσματα, υπερδιπλασιάσθηκε.

Κερδοσκόποι, οικονομικοί διευθυντές επιχειρήσεων και θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πίσω από τη μεγάλη άνοδο του bitcoin. Αυτοί που πιστεύουν στα ψηφιακά νομίσματα διαφωνούν με τους σκεπτικιστές σχετικά με το κυρίαρχο αφήγημα της ανόδου: οι πρώτοι θεωρούν ότι το bitcoin προσελκύει επενδυτές για τη δυνατότητά του να καλύπτει κινδύνους όπως τον πληθωρισμό, ενώ οι τελευταίοι βλέπουν μία ασταθή διάθεση να ακολουθήσουν το κύμα της νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης.

Το bitcoin σημείωσε νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ σήμερα, με την τιμή του να φθάνει τα 52.932 δολάρια, μετά τον πενταπλασιασμό της πέρυσι.

Αυτό τον μήνα, η Tesla ανακοίνωσε ότι επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στo bitcoin, ενώ η MicroStrategy προχώρησε στην πώληση μετατρέψιμων ομολόγων αξίας 900 εκατ. δολαρίων για να αυξήσει τις αγορές του κρυπτονομίσματος. Οι κινήσει αυτές έφεραν το bitcoin πιο κοντά στον επιχειρηματικό τομέα της Αμερικής.

«Αν τα βασικά μεγέθη εταιρειών συνδεθούν πιο στενά με τις κινήσεις του bitcoin, επειδή έγιναν ξαφνικά κερδοσκόποι, θα είμαστε σε περιβάλλον φούσκας πριν να το γνωρίσετε», δήλωσε αναλυτής του Oanda Europe.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, έκανε ένα κάπως κρυπτογραφημένο tweet την Παρασκευή, με το οποίο φαινόταν εν μέρει να υποστηρίζει την ενέργεια της εταιρείας του, λέγοντας ότι το bitcoin «είναι απλά λιγότερο χαζή μορφή ρευστότητας από τα μετρητά», ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Tesla δεν αντανακλά άμεσα την άποψή του.

Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι οι σημερινές τιμές του bitcoin είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις για την εύλογη αξία του. Σημείωναν, επίσης, ότι η τιμή του bitcoin πρέπει να φθάσει τα 146.000 δολάρια μακροπρόθεσμα για να φθάσει η κεφαλαιοποίησή του την αντίστοιχη των επενδύσεων ιδιωτών στον χρυσό, σε ράβους και νομίσματα ή σε ETF (κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια).

#pressgreeceΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ