Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bαλυράκης – Σκουλάκης: Πολιτικοί βίοι παράλληλοι – Επί 30 χρόνια κυριάρχησαν στο Ν. Χανίων

Μέσα σε διάστημα 1,5 έτους έφυγαν από τη ζωή οι δύο μακροβιότεροι βουλευτές Χανίων. Ο Μανώλης Σκουλάκης τον Ιούλιο του 2019 και ο Σήφης Βαλυράκης την περασμένη Κυριακή. Δύο πολιτικοί με παράλληλους πολιτικούς βίους καθώς διετέλεσαν βουλευτές επί 30 χρόνια και μάλιστα τα 23 από αυτά ήταν ταυτόχρονα βουλευτές (1981 – 2004). Ο Σήφης Βαλυράκης εξελέγη για πρώτη φορά το 1977 και  Μανώλης Σκουλάκης το 1981. Ο δεύτερος μάλιστα ήταν αρχικά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 1977, όμως η υποψηφιότητα του είχε κριθεί άκυρη.

Βαλυράκης και Σκουλάκης ήταν οι… μόνιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Χανίων από το 1981 μέχρι το 2004, οπότε και το δίδυμο «έσπασε» με την μη εκλογή του πρώτου. Ωστόσο, ο Σήφης Βαλυράκης επανεξελέγη το 2007, όπως και ο Μανώλης Σκουλάκης, με τον πρώτο να προσθέτει 2,5 περίπου χρόνια ακόμη στην μακρά κοινοβουλευτική του πορεία, ενώ ο Μανώλης Σκουλάκης αποχώρησε από την Βουλή το 2010 για να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χανίων.

Οι δύο Χανιώτες πολιτικοί διετέλεσαν κατά περιόδους υπουργοί ή υφυπουργοί: ο Σήφης Βαλυράκης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως υπουργός και υφυπουργός και ο Μανώλης Σκουλάκης στο Υπουργείο Υγείας ως αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός. Ο Νομός θα τους θυμάται και τους δύο, καθώς άφησαν το αποτύπωμα τους σε δύο μεγάλα έργα: ο Βαλυράκης στο Αστυνομικό Μέγαρο και ο Σκουλάκης στο Νοσοκομείο.

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες (27-1-2021). ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ