ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί είναι οι «άνθρωποι» των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Η «ακτινογραφία» των υποστηρικτών τους στο νησί

Έξι μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, τα στελέχη του κόμματος στο νησί, το ένα μετά το άλλο, εκφράζουν δημοσίως τη στήριξή τους σε έναν από τους πέντε υποψηφίους.

Ειδικότερα, η προεδρία για την ηγεσία του κόμματος περνάει μέσα από τα μέλη τα οποία θα δώσουν τη στήριξη στον επόμενο αρχηγό. Τα “στρατόπεδα” έχουν δημιουργηθεί και ακούγονται αρκετές φωνές για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Κασσελάκη, Στέφανο Τζουμάκα, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά να διεκδικούν την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκει στήριξη στο πρόσωπο του βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη. Οι δύο πολιτικοί άνδρες βρίσκονται αρκετά κοντά και μάλιστα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εγκωμιάσει στα τέλη του Ιουλίου το έργο του πρώην υπουργού Οικονομικών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι σχέσεις τους είναι αρκετά καλές.

Μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι και ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και τέως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Ο κ. Φωτάκης είναι ο άνθρωπος που προλόγισε και παρουσίασε τον κ. Τσακαλώτο στο Ηράκλειο. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, φαίνεται πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Τσακαλώτου. Οι δύο άνδρες επιθυμούν να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μία αριστερή ταυτότητα, ξεκάθαρη και σαφή, ενώ ουκ ολίγες φορές ο κ. Τσακαλώτος έχει εκθειάσει το έργο που έκανε στο υπουργείο Υγείας ο κ. Ξανθός. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα τονίσει πως μεταρρυθμίσεις όπως η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταρρυθμίσεις με αριστερό πρόσημο και χαρακτήρα.

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα πρόσωπο που σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όσον αφορά στους υποστηρικτές της, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης ήταν ο πρώτος και βασικός υποστηρικτής της εκλογικής της καθόδου. Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου είχε προβεί σε ανακοίνωση, όπου τόνισε: «Μετά από ώριμη σκέψη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να ξανακερδίσει την κοινωνία, καλύπτοντας όλο το φάσμα από την Κεντροαριστερά μέχρι και τη ριζοσπαστική Αριστερά, στηρίζω την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Δίνει προοπτική, ελπίδα και συνέχεια σε αυτό για το οποίο πάλεψε ο Αλέξης Τσίπρας».

Με την Έφη Αχτσιόγλου τάσσονται αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Είναι κυρίως άτομα που ανήκουν στον εκπαιδευτικό χώρο.

Στέφανος Κασσελάκης

Βασικός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη είναι ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει ισχυρή δυναμική στην Κρήτη και στηρίζει τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος μάλιστα δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Ο π. Ιωάννης Βάθης είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος στην περιοχή του Ρεθύμνου. Μάλιστα, ο ίδιος ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και έβαλε την υπογραφή του, ώστε ο Κασσελάκης να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.

Ο π. Ιωάννης Βάθης στις 27 Αυγούστου έβγαλε ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου ανέφερε: «Σε περίπτωση που υπάρξει υποψηφιότητα Κασσελάκη, εννοείται ότι θα τον στηρίξω».

Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, είναι ο πολιτευτής Βασίλης Σμπώκος, ενώ φαίνεται, χωρίς να έχει επαληθευτεί, πως θα τον στηρίξει και η Κατερίνα Τσουκαλά.

Τα μέλη που στήριξαν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα Κασσελάκη και αναμένεται να τον στηρίξουν και στις εσωκομματικές διαδικασίες και προέρχονται από την Κρήτη είναι: ο Δημήτρης Ψιμόπουλος, η Μαρία Καλουδιώτη, η Κορνηλία Μακρή και η Αγγελική Σμυρνάκη. Επίσης, την υπογραφή του για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έβαλε και ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Κρουσώνα Ηρακλείου.

Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς έχει αρκετά καλές σχέσεις με πολλά στελέχη που ενδέχεται να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Βέβαια, η ομιλία του το προηγούμενο σαββατοκύριακο ήταν αρκετά καλή, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις μελών του κόμματος. Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μανόλης Αυγενάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Η ομιλία του Παππά ήταν όλα μου τα χρόνια στο κόμμα», πράγμα που σημαίνει πως επιδοκίμασε την ομιλία.

Αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια στο πρόσωπο του Νίκου Παππά έχει κάνει και ο μέχρι πρότινος πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Ρέθυμνο, Θοδωρής Δουλουμπέκης. Οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν αρκετά καλή σχέση. Δεν υπάρχουν μέχρι και τη δεδομένη στιγμή πληροφορίες για το ποιοι Κρητικοί θα στηρίξουν το πρόσωπο του Στέφανου Τζουμάκα.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ