Δήμος Πλατανιά ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι του Δήμου Πλατανιά – Οι συνδυασμοί και οι σταυροί προτίμησης

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την ερχόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα είναι ανοικτές έως τις 7 το απόγευμα. Σε όσους δήμους και περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Στην Κρήτη, οι εκλογείς ψηφίζουν για τις αρχές των 24 δήμων και της Περιφέρειας, ήτοι για τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων (ή τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων (δεν θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη όπως το 2019).

Στον Δήμο Πλατανιά (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων), ορίστηκαν 63 Εκλογικά Κέντρα για τη διενέργεια των εκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006, είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Οι υποψήφιοι στον Δήμο Πλατανιά είναι: 

1. “Λαϊκή Συσπείρωση” – Δημήτρης Ανθούσης

2. “Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών” – Γιάννης Μαλανδράκης

3. “Δημοτική Κίνηση Πλατανιά – Πρόοδος Ανάπτυξη” Ιωάννης Κασσελάκης

Πόσους σταυρούς βάζουμε για τον Δήμο Πλατανιά

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές είναι ανάλογος με τον αριθμό των εδρών στη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα στον Δήμο Πλατανιά, όπου εκλέγονται 25 δημοτικοί σύμβουλοι, σημειώνονται έως τέσσερις σταυροί προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Για την εκλογή συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 200 κατοίκων), οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων (Κοινότητες Ανώσκελης, Κακοπέτρου, Νέου Χωρίου Κυδωνίας, Νεριανών, Πολεμαρχίου, Χρυσαυγής, Αφράτων, Βασιλοπούλου, Γλώσσης, Δελιανών, Δρακόνας, Επισκοπής, Ζυμπραγού, Καρών Κισσάμου, Νοχίων, Πανεθήμου, Ραβδούχας, Καράνου-Καρών, Κουφού, Ορθουνίου, Πρασέ, Σέμπρωνα, Ψαθογιάννου, Βλαχερωνιτίσσης, Ζουνακίου, Κυπαρίσσου, Μανωλιόπουλου, Ντερέ, Ξαμουδοχωρίου) όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Να σημειώσουμε ότι στα ψηφοδέλτια θα αναγράφεται τόσο ο αριθμός των σταυρών για τους δημοτικούς συμβούλους όσο και για τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων και για τον Πρόεδρο των δημοτικών κοινοτήτων.

Δείτε αναλυτικά τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων εδώ και εδώ (διορθωτική απόφαση Πρωτοδικείου Χανίων)

Τι έγγραφα χρειάζονται

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς εκλέγεται ο δήμαρχος

Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Η θητεία του επιτυχόντα Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού συμβουλίου και των Δημοτικών κοινοτήτων, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2024 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

ΠΗΓΗ: neakriti,gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ