ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αξιοποίηση των ευκαιριών για επενδύσεις, θέσεις εργασίας και κοινωνική προστασία για την επόμενη ημέρα

Η χώρα μας πέτυχε κατά κοινή ομολογία ν’ αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία την πανδημία του Covid-19 και να περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις όσο αφορά στο υγειονομικό σκέλος. Η Περιφέρεια Κρήτης δε, κατόρθωσε να παραμείνει σχεδόν αλώβητη ενώ και με τη δική μας ενθάρρυνση και πίεση καταφέραμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις υγειονομικές δομές.

Βρισκόμαστε αισίως στην επόμενη ημέρα, προσβλέποντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει πληγεί σοβαρά.

Για το λόγο αυτό και για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αναμένεται, η περιφέρεια οφείλει να βρει την πολιτική, τα μέσα και τους πόρους για να ενισχυθεί η απασχόληση και θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα.

Οφείλουμε λοιπόν να στραφούμε α) στην επίσπευση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων όπως του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020 με ζητούμενο μεγαλύτερη απορροφητικότητα και καλύτερες επιδόσεις β) στην αξιοποίηση των πόρων τομεακών προγραμμάτων όπως για την Οδική Ασφάλεια στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του νησιού, το οποίο έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια γ) στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της περιφέρειας, δ) στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων του νησιού και των ενεργειακών πόρων του νησιού, ε) στον περιορισμό των συντελεστών κόστους της παραγωγής με υποδομές logistics, στ) στην αξιοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Σας προσκαλούμε να αλλάξετε την τακτική των καθυστερήσεων και της αδιαφορίας που έχουν κουράσει και πληγώσει τους Κρητικούς, όπως για παράδειγμα η αποτυχία καταπολέμησης του δάκου που ρήμαξε προ ολίγων μηνών τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών. Σας καλούμε να αδράξετε κάθε ευκαιρία αξιοποίησης πόρων και κοινωνικών παροχών για ενίσχυση της εργασίας, για εκπτώσεις, αναδιανομή, και δωρεάν παροχές, ζητήματα στα οποία προτιθέμεθα ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε.

Σας καλούμε να συμμετέχετε και να ενθαρρύνετε δράσεις έξυπνης εξειδίκευσης και νεανικής επιχειρηματικότητας, για να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν απούσα στο μεγαλύτερο συνέδριο Startup Greece Week).

Η παράταξή μας ασκεί από την αρχή της θητείας της μεθοδικό, υπεύθυνο κι ουσιαστικό έλεγχο στα πεπραγμένα σας. Σας καλούμε λοιπόν να μελετήσετε τις προτάσεις μας για την βελτίωση του παραγόμενου έργου και να αξιοποιείτε την σύμφωνη γνώμη που σας παρέχουμε στην λήψη των αποφάσεων τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στις επιτροπές της περιφέρειας όπου συμμετέχουμε. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει επαγρύπνηση, εγρήγορση, σοβαρότητα υπευθυνότητα και παραγωγική συνεργασία.

Οι πολίτες της Κρήτη δικαίως απαιτούν το καλύτερο και θα κριθούμε όλοι, ανάλογα με τον ρόλο και τη θέση μας, για την συνεισφορά μας στην κοινή προσπάθεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Επικεφαλής παράταξης “ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ