Γεύση - Ψυχαγωγία

Αρνί ή Κατσίκι: Το πασχαλινό διατροφικό δίλημμα

Το αρνί και το κατσίκι δημιουργούν το κύριο διατροφικό δίλημμα αυτής της περιόδου. Ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και των δύο.

Αρνί

*Δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση, ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας, αφού τα 100 γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες.
*Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι.
*Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα.
*Δυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Κατσίκι
*Έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες.
*Είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
*Περιέχει L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση).
*Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ