ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Απόβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Χανιά και Ηράκλειο

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Κρήτης, με την πιθανότητα να έχουν ως επικεφαλής τους τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με τον Λευτέρη Αυγενάκη για τις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων.

Στο μεταξύ, σε παγκρήτια κινητοποίηση προχωρούν στις 11 το πρωί πολλοί αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι, που θα προβούν σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ζητήσουν εξηγήσεις και απαντήσεις για τις μελλοντικές πληρωμές. Μάλιστα, διαφωνούν με τη συνάντηση της Αθήνας, ως προς τη συμμετοχή αγροτικών φορέων στην αντιπροσωπία των Κρητικών, καθώς, όπως λένε, «είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κρήτης να γίνεται αγροτική κινητοποίηση και να υπάρχουν αγροτικά στελέχη που την ίδια ώρα πραγματοποιούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό»!

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντήθηκαν προ ημερών στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης συμφώνησαν ότι για τις τραγικές περικοπές των αγροτικών ενισχύσεων οι ευθύνες δεν ανήκουν στον ίδιο τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά σε προκατόχους του… Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να συγκροτήσουν σχετική επιτροπή, που θα περάσει το κατώφλι των γραφείων του Ηρακλειώτη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να συζητήσει μαζί του τόσο τα προβλήματα, όσο και τις λύσεις…

«Είναι πρωτοφανές για την Κρήτη»

«Εμείς καλούμε όλους όσους λαμβάνουν επιδοτήσεις, να βρίσκονται αύριο (σ.σ. σήμερα), στις 11 το πρωί, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους, αλλά γενικότερα στους παραγωγούς, όποια και αν είναι η βασική τους απασχόληση», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «Δεν ξέρω για τον περιφερειάρχη, αλλά δεν έχει ξαναγίνει στην Κρήτη, την ώρα που γίνεται μια αγροτική κινητοποίηση, να υπάρχουν αγροτικά στελέχη που να κάνουν συνάντηση με τον υπουργό. Είναι κάτι που το θεωρούμε αδιανόητο».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επεσήμανε ότι από τη σημερινή συνάντηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διαδηλωτές θα διεκδικήσουν εξηγήσεις, αλλά και απαντήσεις για τις πληρωμές που θα γίνουν από τώρα και μετά.

«Να δούμε αν θα δοθεί τελικά αυτή η συμπληρωματική πληρωμή που έλεγαν, αλλά δεν έγινε μέχρι τώρα», σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη.

Να σημειώσουμε ότι, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία και στα Χανιά, με τη διοργάνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων. Τα μέλη της οργάνωσης θα προχωρήσουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά σε διαμαρτυρία για τις κομμένες επιδοτήσεις, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους παραγωγούς που είδαν τις ενισχύσεις τους πετσοκομμένες, ακόμα και κατά το σύνολο των χρημάτων που περίμεναν.

Τι διεκδικούν οι αγρότες – Έως 70% το πετσόκομμα… της προκαταβολής

Στο μεταξύ, στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά με δικά τους αιτήματα, θα συμμετέχουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων, που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Θα είναι, δηλαδή, στη σημερινή κινητοποίηση μαζί με τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου, Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Όπως αναφέρουν οι δύο σύλλογοι, η κινητοποίηση γίνεται «για να καταγγείλουμε τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και να διεκδικήσουμε να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ.

Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαμε να πιστώνεται στους λογαριασμούς μας η πετσοκομμένη προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Η κυβέρνηση το γνώριζε και προεκλογικά και ας “τηρούσε σιγή ιχθύος” ότι οι απώλειες δε θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση” και οι “συνδεδεμένες”.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο, όπως και του υπόλοιπου λαού.

Από διάφορους γίνεται λόγος για την υψηλή τιμή του ελαιολάδου στα ράφια, αλλά κουβέντα δε γίνεται για τη μειωμένη φετινή παραγωγή, για τη ζημιά από τον δάκο, για την πτωτική τιμή που έχει το ελαιόλαδο στον παραγωγό, για τις τεράστιες ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω της ανομβρίας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε».

Όπως ξεκαθαρίζουν, «επιμένουμε στην πάγια θέση μας, ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους “κηφήνες”, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κ.λπ. που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία. Να αρθούν τώρα οι αδικίες που έχουν γίνει.

Διεκδικούμε:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους, που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού».

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ