ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ

Από την Ολλανδία στην Κρήτη – Γιατί οι ξένοι σπεύδουν να αγοράσουν εξοχικά από τα σχέδια

«Ολλανδός επιχειρηματίας πούλησε τις επιχειρήσεις του στον τομέα της πληροφορικής στην Ολλανδία και αποφάσισε για φορολογικούς λόγους να μετοικήσει στην Ελλάδα. Επέλεξε την περιοχή του Αγίου Παύλου στο νότιο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Αγόρασε από τα σχέδια υπόσκαφη υπερπολυτελή κατοικία, μπροστά στη θάλασσα, αξίας 1,25 εκατ. ευρώ.

Όσο το ακίνητο αυτό κατασκευαζόταν, προχώρησε στη μίσθωση έτερης παραθαλάσσιας κατοικίας, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος. Η αγορά γίνεται μέσω εταιρείας που συνέστησε στην Ελλάδα, και η οποία στη συνέχεια θα αγοράσει και άλλα ακίνητα προς εκμετάλλευση», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης απήχησης που εξακολουθεί να έχει η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας και κατά τη διάρκεια του 2023, παρά τις «αναταράξεις» που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία και την αύξηση των επιτοκίων. Όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης, ενδεικτικό της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και η πορεία των πωλήσεων σε ένα έργο ανάπτυξης 25 ανεξάρτητων κατοικιών με πισίνα, στην περιοχή του Πλακιά, επίσης στο νότιο Ρέθυμνο. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει ήδη προπωληθεί το 50% του συγκροτήματος, καθώς έχουν δοθεί προκαταβολές για 13 από τις 25 κατοικίες.

Στην πλειονότητά τους μάλιστα, τα ακίνητα βρήκαν αγοραστή από τα σχέδια. «Γερμανίδα ενδιαφερόμενη είδε τις κατοικίες στον ιστότοπο της Elxis και ενώ είχε αποφασίσει να ταξιδέψει τον Ιούνιο στην Ελλάδα για να δει το σημείο διά ζώσης και να μιλήσει με τον κατασκευαστή, τελικά επέσπευσε την απόφασή της και αποφάσισε να αγοράσει, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκύψει για το εν λόγω συγκρότημα», επισημαίνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Ρεβύθη, επικεφαλής της Revithis & Partners, «βλέπουμε ότι φέτος το ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες παραμένει υψηλό και ιδίως μεταξύ ανθρώπων που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους, ηλικίας της τάξεως των 50-55 ετών. Στη Μύκονο, ένα ζευγάρι Ελβετών αγόρασε φέτος μια κατοικία 200 τ.μ. αντί 850.000 ευρώ. Στην Άνδρο, ένα ζευγάρι Αυστραλών απέκτησε ακίνητο 180 τ.μ. αντί ποσού 360.000 ευρώ, ενώ στην Κέρκυρα, ένα εξοχικό των 120 τ.μ. πωλήθηκε σε ένα ζευγάρι Ιταλών, αντί 350.000 ευρώ».

Ολλανδός έδωσε 1,25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει υπόσκαφη κατοικία που θα κατασκευασθεί στον Άγιο Παύλο, στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis, κατά τη διάρκεια του 2023 παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην επενδυτική συμπεριφορά των ξένων αγοραστών. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες μας προτιμούν να αγοράσουν κατοικίες από τα σχέδια, καθώς το κόστος είναι έως και 20% χαμηλότερο, σε σχέση με την αγορά ενός σπιτιού με το κλειδί στο χέρι», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης. Στην Κρήτη για παράδειγμα, τέτοια ακίνητα, κόστους 250.000 ευρώ (βίλα με πισίνα), ή από 300.000 ευρώ και πάνω (παραθαλάσσιο διαμέρισμα), παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Με ίδια κεφάλαια

Η διαφοροποίηση αυτή στις προτιμήσεις των επενδυτών οφείλεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν περιορίσει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να χρηματοδοτούν την απόκτηση ακινήτου αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια. «Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότερες συναλλαγές χρηματοδοτούνταν κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού, καθώς το κόστος χρήματος βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Τώρα, οι πιο πολλοί πελάτες μας χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και το διαθέσιμο μπάτζετ, κάτι που εξηγεί και το ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή φέτος έχει μειωθεί κατά 12%», υπογραμμίζει ο κ. Γαβριηλίδης. Ουσιαστικά δηλαδή, ναι μεν προτιμώνται λίγο φθηνότερα ακίνητα από πέρυσι, αλλά η συνολική αξία των πωλήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis, έχει αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των συναλλαγών έχει επίσης ενισχυθεί με ρυθμό της τάξεως του 10%.

«Χρυσή βίζα» θέλουν οι Άγγλοι

Σημαντική είναι φέτος και η στροφή των Βρετανών αγοραστών στην εξασφάλιση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Σύμφωνα με την Elxis, ένα ζευγάρι γυναικών από την Αγγλία, προσυμφώνησαν για την απόκτηση (από τα σχέδια) μιας κατοικίας αξίας 269.000 ευρώ, την οποία σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν οι ίδιες όταν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και να την εκμισθώνουν το υπόλοιπο διάστημα. Στη συνέχεια συνήψαν σύμφωνο συμβίωσης με σκοπό να πάρουν Golden Visa μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και έχουν καταβάλει το τίμημα που απαιτείται για τη λήψη της «χρυσής βίζας».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στο παρελθόν αρκετοί Βρετανοί στρέφονταν σε μεγαλύτερης αξίας ακίνητα στην Ελλάδα, έως και 500.000 ευρώ, αξιοποιώντας το χαμηλό κόστος δανεισμού. Φέτος, όμως, η χρηματοδότηση των αγορών ακινήτων προέρχεται αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια, προϊόν αποταμίευσης. Παράλληλα, υπάρχει σαφής ενίσχυση του ρεύματος των αιτούντων και άδεια παραμονής, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα από τα τελευταία εν ισχύι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Βρετανούς επενδυτές, μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ