ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Από την κορυφή στο λουκέτο: Το άδοξο τέλος της επιχείρησης που τόλμησε να δημιουργήσει τα «ελληνικά» Levi’s

Ελληνικά Levi’s: Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται ότι εκτός από τα αυθεντικά Levi’s, που ήταν εισαγωγής, υπήρχε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και η επιλογή αγοράς των «ελληνικών» Levi’s. Το προϊόν κατασκευαζόταν από τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ, που είχε τα κεντρικά της στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα στην οδό Τσαμαδού στο λιμάνι της πόλης, εκεί όπου από το 1970 έως το 1997 ράφτηκαν εκατομμύρια ελληνικά ρούχα. Στην ακμή της η βιομηχανία έφτασε να απασχολεί 480 εργαζόμενους σε Καλαμάτα και Αθήνα. Η δυνατότητα παραγωγής ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. παντελόνια τζιν ετησίως.

Η εταιρία είχε ιδρυθεί από τον Χρήστο Μανιατάκη. Ο Μανιατάκης εξασφάλισε το franchise της Levi’s στην Ελλάδα. Έτσι, παρήγαγε τζιν παντελόνια για την ελληνική αγορά, καθώς και για αγορές του εξωτερικού. Στη δεκαετία του ’90, τα πράγματα για τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ δεν ήταν τόσο ευνοϊκά όσο φαίνονταν. Τα κόστη ήταν πολύ μεγάλα. Η εταιρία είχε συσσώρευσε μεγάλου ύψους οφειλές σε 13 ελληνικές και ξένες τράπεζες. Μάλιστα, είχε προηγηθεί νωρίτερα, η διακοπή της συνεργασίας με τη Levi’s για να παράγει παντελόνια.

 

Το 1996 οι πιστώτριες τράπεζες διέκοψαν τη χρηματοδότησή και ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το υπουργείο Εργασίας είχε απορρίψει αίτημα της εταιρείας για ομαδικές απολύσεις. Τελικά, η εταιρεία βρισκόταν σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι σε «ομηρεία».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ