ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 100 έως 800 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα είναι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων.

Μόνο για όσους επέστρεψαν πέρυσι στη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, εγκαταλείποντας το φυσικό αέριο ή τα ηλεκτρικά σώματα, δεν θα ισχύσει φέτος ο διπλασιασμός του επιδόματος, οπότε γι’ αυτούς τα ποσά του επιδόματος θα είναι μειωμένα κατά 50%. Γενικά, θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως του τρόπου θέρμανσης.

Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα εκτιμάται ότι θα ανέλθει και πάλι σε περίπου 1,3 εκατομμύρια, καθώς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος δεν θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την περίοδο 2023-2024:

1. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν πέρυσι να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρικά σώματα για τη θέρμανση τους και στράφηκαν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου, θα είναι γι’ αυτούς μειωμένα από τα 200 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 100 έως 800 ευρώ, όπως και για τους υπόλοιπους.

2. Τα όρια του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι για όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις και έλαβαν επιδόματα θέρμανσης τις χειμερινές περιόδους πριν την περυσινή.

Συγκεκριμένα, για τους πολίτες αυτούς τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα είναι 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο θα ανέρχεται σε 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα είναι 26.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στις 3.000 ευρώ.

3. Τα όρια του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 2021-2022 (δεν θα αυξηθούν) για όσους υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν φέτος, για πρώτη φορά, αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, για τους πολίτες αυτούς τα εισοδηματικά όρια θα έχουν ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα παραμείνει στις 14.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο θα παραμείνει στις 20.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα παραμείνει στις 22.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα παραμείνει στις 3.000 ευρώ.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ