ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απάντηση μετά τις αποκαλύψεις: Από το 2024 και βλέπουμε… ο οριστικός φάκελος της Κνωσού για την UNESCO

Μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή στην κατάρτιση του φακέλου από το υπουργείο Πολιτισμού για την πρόταση ένταξης της Κνωσού και άλλων μινωικών ανακτόρων της Κρήτης για σειριακή εγγραφή στην UNESCO, ήρθε και η απάντηση του υπουργείου για το πότε θα συμβεί αυτό!

Ουσιαστικά η απάντηση αυτή που δόθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο Φραγκίσκο Παρασύρη, ύστερα από ερώτημα που έθεσε για το ζήτημα της ένταξης της Κνωσού και των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UCESCO, επιβεβαιώνει ότι έχει παρουσιαστεί εμπλοκή και πως πάει… σε παράταση το θέμα προσεχώς.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι είχαν παραιτηθεί δύο αρχαιολόγοι που καταρτίζουν τον φάκελο και χρειάζεται να γίνουν νέες προσλήψεις, συνεπώς 3-4 μήνες καθυστέρηση. Στην απάντησή της η υπουργός αναφέρει ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του Μινωικού Πολιτισμού, διευρύνθηκε η υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο “Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)”.

Στη συνέχεια, στη σειριακή καταγραφή εντάχθηκε και η Ζώμυνθος. Το 2019 οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησαν την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων. Το 2022 καταρτίστηκε Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης, που περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες δράσεις, τους στόχους της διαχείρισης και ιεραρχημένες ενέργειες για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη στην απάντησή της αναφέρει για το δίκτυο των μινωικών ανακτόρων που περιλαμβάνει την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο, την Κυδωνία και τη Ζώμινθο: «Τον Μάρτιο του 2023, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το σχέδιο αυτό. Στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομίας, απεστάλη στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο Προκαταρκτικός Φάκελος των Μινωικών Ανακτόρων.

Έως την 1η Φεβρουαρίου θα αποσταλεί σε έντυπη και ψηφιακή μορφή ο οριστικός φάκελος της υποψηφιότητας, εμπλουτισμένος με τυχόν επιπλέον στοιχεία που θα ζητηθούν. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του φακέλου από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο, το διεθνές ICOMOS, και στη συνέχεια η εξέτασή του κατά τη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 2025. Εφόσον η υποψηφιότητα των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στεφθεί με επιτυχία και εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θα υπάρχει δυνατότητα να συμπληρωθεί η σειριακή εγγραφή και με άλλα μινωικά ανακτορικά κέντρα», επισημαίνει η κ. Μενδώνη, απαντώντας στην ερώτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ