Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντώνης Μουντάκης: «Γιατί δεν θα συμμετάσχουμε στις Δημοτικές Εκλογές»

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες

Μια ωραία διαδρομή που ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες έφθασε στο τέλος της, χωρίς δυστυχώς να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας που ήταν η συμμετοχή του συνδυασμού μας στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σκοπός μας στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ήταν να καταθέσουμε στους Κισαμίτες μια εναλλακτική πρόταση στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ένα ψηφοδέλτιο που δεν θα αποτελούνταν από «επαγγελματίες αυτοδιοικητικούς» οι οποίοι, λίγο ή πολύ, ευθύνονται για την κατάντια του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Ούτε από κάποιους υποψήφιους που απλά θα συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό.

Το εγχείρημα μας ήταν εν τη γενέσει του πολύ δύσκολο, έως αδύνατον θα ‘λεγα. Δεν θέλαμε όμως να παρουσιάσουμε «μια από τα ίδια» στους δημότες της Κισάμου. Και επουδενί, δεν ήμασταν διατεθειμένοι να αλλάξουμε ρότα μόνο και μόνο για να συμμετάσχουμε στις εκλογές.

Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι αρκετοί από όσους απευθυνθήκαμε δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κι αυτό κάτι μαρτυρά όσον αφορά το που έχει οδηγηθεί η Κίσαμος… Με λύπη διαπιστώσαμε ότι από τη μια πολλοί συνδημότες μας καταξιωμένοι στη δουλειά τους και στην κοινωνία, καθώς και σε διάφορους φορείς που κατέθεσαν τα διαπιστευτήρια τους (συλλόγους, εθελοντισμό κ.α.), αλλά και από την άλλη νέοι άνθρωποι που πρέπει κάποτε να αποτελέσουν την επόμενη αυτοδιοικητική γενιά, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές, παραμένοντας και αυτή τη φορά στην εξέδρα, αφήνοντας τις τύχες του τόπου τους κυρίως σ’ αυτούς που τον έφεραν στην σημερινή κατάσταση.

Απαντώντας λοιπόν σε όσους ρωτούν γιατί τελικά το ψηφοδέλτιο μας δεν συμμετάσχει στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, η απάντηση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: γιατί απλά δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το ψηφοδέλτιο που στοχεύαμε. Τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας ο αριθμός των υποψηφίων μας ανέρχονταν σε 46.

Θα μπορούσαμε να το πάμε μέχρι τέλους και να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο όπως – όπως, είτε με άτομα που δεν είναι καν δημότες Κισάμου, είτε με πολλούς φίλους και συγγενείς από τις ίδιες οικογένειες που απλά θα συμπλήρωναν τα ονόματά τους στο ψηφοδέλτιο και να φτάναμε ακόμη και σε τριψήφιο αριθμό!

Ιδιαίτερα στα τοπικά συμβούλια θα ‘πρεπε να κάναμε αυτά που κατακρίνουμε και βλέπουμε σήμερα από άλλους συνδυασμούς, με υποψηφίους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το χωριό στο οποίο είναι υποψήφιοι. Δεν ήταν ο στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο που απλά θα συμμετείχε στις εκλογές, αλλά ένα ψηφοδέλτιο στιβαρό και αξιόπιστο που θα αποτελούνταν από ανθρώπους νέους σε ηλικία, αλλά και φρέσκους αυτοδιοικητικά.

Και την απόφαση μας την πήραμε τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης και μάλιστα την ανακοινώσαμε επίσημα την Δευτέρα 28 Αυγούστου. Κι αυτό για να μην εγκλωβίσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, δίνοντας τους τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούσαν, να ενταχθούν σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο. Για μια ακόμη φορά όμως, αποδείχθηκε η διαφορετικότητα του ψηφοδελτίου μας: μόλις δύο από τους 46 εντάχθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια και μάλιστα σε διαφορετικά! Ιδανική απάντηση το γεγονός αυτό προς όσους -κακοπροαίρετους- είπαν ότι «τα βρήκαμε» με κάποιον συνδυασμό, γι αυτό και αποχωρήσαμε. Είναι οι ίδιοι που μόλις πριν λίγο καιρό διαλαλούσαν ότι εκτελούμε «διατεταγμένη υπηρεσία» και σήμερα παίρνουν την απάντηση τους διά ερωτήματος: Αν εκτελούσαμε διατεταγμένη υπηρεσία γιατί να μην φτάσουμε μέχρι τέλους;

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν κι αυτοί που αρέσκονται στο να καλλιεργούν τοξικό προεκλογικό κλίμα, είτε για να γράφουν κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε απλά εκτελούν οι ίδιοι διατεταγμένη υπηρεσία, αδιαφορώντας βεβαίως για τη ζημιά που προκαλούν στον τόπο τους, τον οποίο θα ‘πρεπε να βάζουν πάνω από πρόσωπα και κόμματα.

Προσωπικά, παρά την πίκρα που με διακατέχει για το γεγονός ότι δεν φτάσαμε μέχρι τέλους, είμαι περήφανος και βαθιά υποχρεωμένος σε όλους όσοι, αδιαφορώντας για το τοξικό προεκλογικό κλίμα και κλείνοντας τα αυτιά στις γνωστές σειρήνες, παρέμειναν μέχρι την τελευταία μέρα δίπλα στην ομάδα. Αν υπάρχει κάποια εξαίρεση, δεν είναι καν ικανή να επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Και κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστή την ομάδα μας: ουδείς από όσους εντάχθηκαν σ’ αυτήν μου ζήτησαν κάποια θέση σε περίπτωση εκλογής μας. Ουδείς ζήτησε το οτιδήποτε! Ούτε κάποια «καλή δουλειά», ούτε στασίδι εξουσίας, ούτε κάτι.. άλλο!

Ο συνδυασμός μας δεν κινήθηκε με διχαστικές κορώνες ούτε ζητήσαμε από τα κόμματα κάποια στήριξη. Τα κόμματα, ιδιαίτερα στους μικρούς Δήμους, απλά εμφανίζονται κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών εκλογών και την επομένη εξαφανίζονται δια μαγείας. Το παρελθόν αυτό μας έχει διδάξει… Το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που προκαλεί μεγάλα κοινωνικά πλήγματα, ιδίως σε μικρές περιοχές… Κι όμως σήμερα βλέπουμε συνδυασμούς με κομματικές στηρίξεις, έστω κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ακομμάτιστοι και ακηδεμόνευτοι. Ωστόσο, καθώς η Κίσαμος είναι μικρή όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι γνωρίζουν τι πρεσβεύει ο καθένας.

Ήμασταν οι μόνοι που παρουσιάσαμε τις θέσεις μας, σε συνέντευξη τύπου από τις 4 Αυγούστου καθώς θέλαμε να γνωρίζουν όσοι θα επέλεγαν τον δικό μας συνδυασμό ως υποψήφιοι ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες μας. Αυτό δεν συνέβη από κανέναν άλλο συνδυασμό.

Ζητήσαμε τηλεοπτική συζήτηση με τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών, για να μάθουν οι εν δυνάμει υποψήφιοι τις θέσεις όλων μας. Ούτε αυτό έγινε. Προτιμήθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι διεργασίες στα σκοτεινά.

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες

Η αγάπη μας για την ευλογημένη μας Κίσαμο δεν έχει τέλος, γι αυτό και οφείλουμε και από εδώ και πέρα να είμαστε παρόντες στα δρώμενα του τόπου μας, με θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και φίλες του συνδυασμού μας που αποδέχτηκαν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο, αλλά και τους πολίτες για τη στήριξή τους. Τα εκατοντάδες μηνύματα που δέχτηκα προσωπικά τις τελευταίες μέρες και μάλιστα κυρίως από ανθρώπους που γνωρίζω ελάχιστα ή και καθόλου, από τη μια με στεναχωρούν καθώς ίσως ο δικός μας συνδυασμός αποτελούσε την μοναδική τους επιλογή. Από την άλλη όμως μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στα δρώμενα του τόπου μας.

Κλείνοντας εύχομαι καλό αγώνα στους συνδυασμούς που συνεχίζουν. Και μια ακόμη ευχή: μην τραυματίσετε την Κίσαμο σ’ αυτές τις εκλογές. Οι κάλπες θα κλείσουν, η νέα δημοτική αρχή θα εκλεγεί και όταν σβήσουν τα προεκλογικά φώτα ας τα αφήσουμε όλα στην άκρη. Η νέα δημοτική περίοδος δεν θα είναι ένας ανθοστόλιστος δρόμος για όσους πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όταν και εάν μας ζητηθεί, με πρωτοβουλίες, με κατάθεση προτάσεων και πάντοτε με γνώμονα το καλό του τόπου μας. Και φυσικά να σχολιάσουμε, να στηλιτεύσουμε και να παρέμβουμε αν χρειαστεί.

Υ.Γ.: Αυτονόητο φυσικά το ότι δεν θα δώσουμε καμία κατεύθυνση για το τι θα ψηφίσουν όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια μας. Αν το πράτταμε, θα αναιρούσαμε όλα τα παραπάνω.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Επικεφαλής του συνδυασμού «Κίσαμος Αξιών & Ευθύνης»ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ