Δήμος Κισάμου

Αναστάτωση στις Λουσακιές από την απαγόρευση εκδήλωσης

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών του Δήμου Κισσάμου προγραμμάτισε την διοργάνωση εκδήλωσης – συναυλία Κρητικής μουσικής.

Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του Συλλόγου Στέλιο Κουναλάκη, μόλις το Σάββατο ενημερώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου πως απαγορεύεται η πραγματοποίηση της εκδήλωσης βάση της απόφασης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Όπως ισχυρίζεται ο κ.Κουναλάκης, η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εμπίπτει στα μέτρα κατά της πανδημίας και ζητά να επιτραπεί η πραγματοποίησή της.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών αναφέρει τα εξής:

«Χθες Σαββάτο  με πήρε  τηλέφωνο υπάλληλος του αστυνομικού τμήματος Κισάμου και μου ανέφερε ότι απαγορεύεται  σύμφωνα με το ΦΕΚ 3159/Β/31-7-2020 να γίνει η συναυλία Κρητικής Μουσικής που έχει προγραμματιστεί για  την Δευτέρα 3-8-2020 στο Δημοτικό Σχολείο Λουσακιών από το Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών.

Όπως είναι γνωστό οι εκδηλώσεις που υπάγονται στη  αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού  όπως π.χ Μουσικές εκδηλώσεις, Θέατρο, Κινηματογράφο δεν έχουν καμία απαγόρευση αρκεί να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο .

Για το λόγο αυτό στο παραπάνω ΦΕΚ δεν υπάρχει η υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά το τηλέφωνο πήγα στο αστυνομικό τμήμα Κισάμου και  παρέδωσαν τα ανάλογα έγραφα και εν συνεχεία  επικοινώνησε ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κισάμου και μου ανέφερε άλλο λόγο που πρέπει να ακυρωθεί η εκδήλωση μας.

Ότι η εκδήλωση μπορεί να γίνει αλλά σε άλλο χώρο ο οποίος θα έχει άδεια τραπεζοκαθισμάτων όπως τα μεγάλα κέντρα ή μαγαζιά.

Επειδή το μέτρο αυτό είναι παράλογο ,εκτός νόμων και υγειονομικών πρωτοκόλλων απλώς θέλουν  κάποιοι να ακυρώσουν την προσπάθεια μας για ψυχική ανάταση  των κατοίκων των χωριών μας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Επίσης  κάποιοι προετοιμάζουν το έδαφος όπως έκανα και σε προηγούμενο χρόνο να υποχρεώσουν να έχουμε ταμειακές μηχανές ή διαφορετικά να νοικιάζουμε τις εκδηλώσεις σε μαγαζιά ακριβώς αντίστοιχα προσπαθούν τώρα να μεταφέρουμε τις εκδηλώσεις  σε μεγάλα κέντρα τα οποία βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όλα αυτά θα  έχουν σαν αποτέλεσμα την ερημοποίηση των χωριών μας ,να χάσουμε την Πολιτιστική μας Ταυτότητα   και να κλείσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται και η σημαντική προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων στη προστασία των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων των χωριών στη δύσκολη περίοδο του lockdown.

Η εκδήλωση μας έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

1.Γίνεται σε ανοικτό χώρο στη αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λουσακιών έδρα του Π.Σ.Λουσακιών επιφάνειας περίπου καθαρό 1500 τ.μ. σύμφωνα με το τοπογραφικό του Δήμου Κισάμου και σε αυτό το χώρο (επισυνάπτεται το τοπογραφικό) .
2.θα έχει μόνο καρέκλες έως 300 άτομα ενώ χωράει πάνω από 800 άτομα το λιγότερο και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα άλλο.
4.Είναι μουσική εκδήλωση.
5.Δεν θα έχει ταβέρνα αλλά μόνο νερό και αναψυκτικά.
6.Δεν θα υπάρχει χορός .
7.Υπάρχει εισιτήριο εισόδου άρα ελέγχεται ο αριθμός εισερχομένων και
8.Παράλληλα θα υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού με αριθμ.πρωτοκ.ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/312359/1536 με ημερομηνία 23/6/2020  (επισυνάπτεται η απόφαση)
9.Επίσης σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Δήμου Κισάμου που αφορούσε την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ,ο χώρος του Δ.Σ.Λουσακιών είναι χώρος τοπικών εκδηλώσεων και με αυτό το τίτλο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας 2000-2006 και επισκευάστηκε ο χώρος.

Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε έως το βράδυ σήμερα επειδή η εκδήλωση γίνεται αύριο 3-8-2020

1.Η ακυρότητα της εκδήλωσης υπάγεται στο   ΦΕΚ 3159/Β/31-7-2020 όπως αρχικά μας είχαν ενημερώσει;
2.Eάν όχι υπάγεται στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και στο υγειονομικό πρωτόκολλο των εκδηλώσεων με αριθμ.πρωτοκ.ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/312359/1536 με ημερομηνία 23/6/2020
3.Σε ποιο σημείο του παραπάνω υγειονομικού πρωτοκόλλου αναφέρει ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων γίνονται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια  τραπεζοκαθισμάτων.
4.Εάν κατά την γνώμη σας η εκδήλωση μας δεν υπάγεται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις ,θέλουμε να μας πείτε με ποια διάταξη νόμου θα προβείτε στη ακύρωση της .
5.Εάν προβείτε σε ακύρωση της εκδήλωσης μας πρέπει για λόγους ισονομίας  να βγάλετε δελτίο τύπου όπου θα απαγορεύεται να γίνονται εκδηλώσεις σε χώρους που δεν έχουν την ειδική άδεια των τραπεζοκαθισμάτων .

Πιστεύω ότι υποχρέωση μας είναι να εφαρμόζουμε ανελλιπώς όλους τους κανόνες του Υγειονομικού πρωτοκόλλου των εκδηλώσεων και υποχρέωσης σας να ελέγχεται εάν εφαρμόζονται.

Ευελπιστούμε ότι η απάντηση σας  θα είναι θετική στη διοργάνωση της εκδήλωση μας αλλά και των άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίες είναι ελάχιστες και δίδουν μια ανάσα στη ενδοχώρα και στο τοπικό πολιτισμό μας.

Με εκτίμηση

Κουνελάκης Στυλιανός
Πρόεδρος ΠΣ Λουσακιών
Πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Κισάμου»