ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» τα Χριστούγεννα για 2,3 εκατ. πολίτες: Αυξήσεις, επιδόματα και άλλα μέτρα στήριξης τον Δεκέμβριο

Την στιγμή που η ακρίβεια παραμένει «αγκάθι» για την κοινωνία και οι ανατιμήσεις κάνουν το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών να… εξαφανίζεται γρήγορα, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις και στο πλαίσιο αυτό προωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρωθυπουργός, «μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας».

Και εξήγησε: «Ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου. Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ. Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και, τέλος, θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους με 150 ευρώ παραπάνω. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».

Στην εξειδίκευση των μέτρων προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, με την αναφορά σε δικαιούχους και σε σχετικά παραδείγματα.

Έκτακτη ενίσχυση για περίπου 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά τον Δεκέμβριο -Αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος.

«Ανάσα» θα δοθεί σε περίπου 2,3 εκατομμύρια κοινωνικά ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν μιάμιση δόση επιπλέον. Δηλαδή, για τον Δεκέμβριο, μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει από 280 έως 700 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή βρίσκεται κάτω των 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι έως 700 ευρώ.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει αύξηση συντάξεων της τάξης του 2,95% -από 3,1% της αρχικής εκτίμησης. Για περίπου 1,8 εκατ. πολίτες, το μεικτό κέρδος θα κυμαίνεται από 150 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις και έως 828 για τις υψηλές συντάξεις (τις πάνω από 2.300 ευρώ μηνιαίως).

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος, το οποίο από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8%. Τέλος, 225.000 δικαιούχοι του επιδομάτων ΑμεΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Παράλληλα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Youth Pass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Αν και ο καιρός έχει βοηθήσει να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη κατανάλωσης ενεργειακών πηγών για τη θέρμανση, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ είναι ήδη ανοικτή για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-23, λαμβάνουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό που τους είχε καταβληθεί κατά τη περσινή περίοδο.

Επίσης, έρχεται και το Market Pass 2.Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Όσον αφορά τους κατοίκους που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τέλος, υπάρχει και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το 2023 στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ