ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Οι δηλώσεις του

Την εκλογή νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τις έκτακτες δηλώσεις που προχώρησε από το Ζάππειο το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 13:15, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε είπε ότι θα είναι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό το λόγο δεν θα συμμετέχει στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, όπως τόνισε Θα είναι παρών, όμως πριν και μετά από αυτή τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα: 

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις.

Έχω την εμπειρία τις αποφάσεις αυτές πλέον να μην τις λαμβάνω εν θερμώ.

Να αποφασίζω με ψυχραιμία.

Ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους.

Όπως είπα και μετά τις εκλογές πρόκειται για το τέλος ενός ιστορικού κύκλου. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο.

Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων.

Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που να απαντά στις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν κι εμένα που υπήρξα επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά και συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Το πρώτο αριστερό κόμμα που έγινε κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες.

Είχα την τύχη και την τιμή, να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ένα ταξίδι που σε κάθε του μέρα ήταν μέρα μάχης.

Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη απέναντι στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς με ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε.

Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Αυτό το ταξίδι είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις και τραύματα και φθορά.

Ήταν ένα ταξίδι, όμως, που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία.

Οι μάχες μας αποτελούν την αναντικατάστατη παρακαταθήκη του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει την αρχή αυτού του κύκλου.

Στις εκλογές λάβαμε μια διπλή εντολή: πρώτον, να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι ο ρόλος ενός κόμματος εξουσίας και δεύτερον να αλλάξουμε δραστικά.

Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα. Τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες.

Να μπούμε σε μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.

Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό.

Αυτή την πεποίθηση μου για την ανάγκη ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου αν δεν την υπηρετώ και με την πράξη μου.

Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.

Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος μας, στην κοινωνία και την αριστερά.

Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος.

Θα είμαι παρών, όμως πριν και μετά από αυτές.

Το δικό μου γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης: να αποδείξω ότι στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σε όσους μας στήριξαν, διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωση μας στην δημοκρατία και την ελευθερία, η αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες.

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Αλέξης Τσίπρας

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ