ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες – Αυτά είναι τα 9 προϊόντα που πληρώνουμε περισσότερο

Νέα έρευνα από την Eurostat δείχνει τον πληθωρισμό στη χώρα μας να είναι χαμηλότερος συγκριτικά με την Ευρωζώνη, αλλά τους Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα 9 προϊόντα πρώτης ανάγκης. Στην Ελλάδα, δηλαδή, όχι μόνο δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα, αλλά σε ορισμένα προϊόντα η χώρα μας εμφανίζεται να κάνει πρωταθλητισμό ακρίβειας μετά από νέες ανατιμήσεις τον Μάιο, όταν την ίδια ώρα πολλές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, συνεχίζουν να αποστέλλουν τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο και τον Ιούνιο, με την αποκλιμάκωση να πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω!

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα είναι υψηλότερες, με τους Έλληνες να πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα για να βάλουν στο τραπέζι τους μοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο, σπορέλαια, καφέ, τσάι, κακάο, αβγά και κρασί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάιο στην Ελλάδα ήταν 11,3% αυξημένος οριακά συγκριτικά με τον Απρίλιο (11,2%), όταν στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ήταν πολύ υψηλότερος στο 13,8% από 15,1% τον Απρίλιο.

Η περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος

“Πρωταθλήτρια” ακρίβειας στο μοσχαρίσιο κρέας αναδεικνύεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τα νοικοκυριά να καταφεύγουν στην κατανάλωση φθηνότερων προϊόντων, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2022, οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι στη χώρα μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που καταγράφονται στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία Eurostat, το μοσχάρι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2023 ανατιμήθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση έναντι 7,3% στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, τη στιγμή που το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει καταγράψει πολύ χαμηλότερη αύξηση για 14 μήνες στη σειρά (από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023) οι ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές του μοσχαριού ήταν διψήφιες στη χώρα μας. Το εγχώριο μοσχάρι ήδη έχει ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 5 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να φτάνει και τα 14 ευρώ το κιλό.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές στο μοσχαρίσιο κρέας, καθώς το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Μόνο το 2022 δαπανήσαμε περί τα 630 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος από περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και 457 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Οι εισαγωγές βόειου κρέατος στη χώρα μας γίνονται κυρίως από τη Γαλλία, αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι χάνει μερίδιο αγοράς, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η αγορά της Ισπανίας.

Από κοντά και το χοιρινό

Ταυτόχρονα, πανάκριβο πληρώνουν οι Έλληνες και το χοιρινό κρέας. Συγκεκριμένα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,7% έναντι 8,8% στην Ευρωζώνη. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, ενώ στην Ευρωζώνη οι τιμές τον Μάιο υποχώρησαν σε σχέση με τον Απρίλιο, στην Ελλάδα αυξήθηκαν! Και στην περίπτωση του χοιρινού η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, όπως πολλές φορές έχει γράψει το neakriti.gr.

Καίνε οι τιμές σε αβγά, βούτυρο, σπορέλαια και καφέ

Τον Μάιο του 2023, οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 14,8% στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκαν (-0,3%), φτάνοντας κοντά στο επίπεδο του Μαρτίου του 2021! Παράλληλα και στα σπορέλαια οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη τον Μάιο “βούτηξαν” προς τα κάτω. Αναλυτικά, στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,6% όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκαν σημαντικά (-8,4%), κάτω και από τα επίπεδα του 2020. Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,9%, ενώ στην Ευρωζώνη μόλις 9,6%.

Τον Μάιο του 2023 οι τιμές των αβγών σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 18% στην Ελλάδα υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο (+17,8%) έναντι 12,9% στην Ευρωζώνη. Στην κατηγορία “καφές, τσάι, κακάο”, ενώ οι τιμές στην Ευρωζώνη ακολουθούν ένα μειούμενο ρυθμό αύξησης στην Ελλάδα, αυξήθηκαν εκ νέου. Αναλυτικά τον Μάιο στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 13,2% σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωζώνη κατά 8,8%.

Αντίθετα οι τιμές στη ζάχαρη, στις πατάτες και στο τυρί, που επίσης για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2022 κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενες με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, από τις αρχές του φετινού χρόνου έχουν υποχωρήσει.

Η υψηλότερη σωρευτική άνοδος στα τρόφιμα

Η “φωτιά” στις τιμές των τροφίμων αποτυπώνεται και στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον ΕνΔΤΚ, ο δείκτης τιμών της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψε την υψηλότερη σωρευτική άνοδο (27,0%, μέση ετήσια αύξηση 6,2%).

Ακολούθησαν: στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (16,1%, 3,8%), ένδυση και υπόδηση (15,6%, 3,7%), ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια (12,5%, 3,0%), διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (12,5%, 3,0%), μεταφορές (10,4%, 2,5%), υγεία (8,4%, 2,0%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4,9%, 1,2%), εκπαίδευση (3,7%, 0,9%), αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (3,1%, 0,8%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (2,7%, 0,7%) και επικοινωνίες (-8,1%, -2,1%).

Στις 10 του μήνα ο μισθός έχει γίνει… ατμός

«Για μας τους εργαζόμενους, το πολυδιαφημισμένο καλάθι του κ. Γεωργιάδη στην ουσία δε λειτούργησε. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην αρχή του μήνα και στις 10 του μηνός δεν έχουν άλλα χρήματα για να βγάλουν τον μήνα», λέει στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.

«Και εκτός από τα τρόφιμα, με όλη την ακρίβεια στα ενοίκια, τα καύσιμα, την ενέργεια δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Και όλα όσα λέγονται είναι μόνο για να λέμε κάτι. Ουσιαστικά μέτρα δεν έχουν παρθεί», λέει ο κ. Μωυσάκης.

«Ο εργαζόμενος έχει νιώσει στο πετσί του την ακρίβεια αυτή. Πάνε να ψωνίσουμε και φεύγουμε με πέντε πράγματα στο καλάθι και έχουμε αφήσει 50 ευρώ. Οι αυξήσεις στους μισθούς μας έχουν απορροφήσει πλήρως από την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Και πρέπει να πούμε ότι, μετά από έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αποδείχτηκε ότι ο μισθός έπρεπε να υπερβαίνει τα 828 ευρώ για να μην είναι στα όρια της φτώχιας. Κάτω από τα 828 ευρώ ο μισθός, είναι όριο φτώχιας. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο Έλληνας δεν πάει και διακοπές, δεν πάει πουθενά», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΚΗ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις άλλες ομάδες που είναι ακριβές, με δεύτερα τα ενοίκια, ο Νεκτάριος Μωυσάκης λέει: «Τα ενοίκια έχουν ξεφύγει. Και φανταστείτε τι αντιμετωπίζουν άνθρωποι που έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Έχουν ξεφύγει. Έχουν φτάσει “ταβάνι”. Και έχει παίξει ρόλο και το σταμάτημα της οικοδομής λόγω της δεκαετούς κρίσης. Δε βγήκαν νέες άδειες οικοδομών. Δε χτίστηκαν νέα σπίτια. Και όλα αυτά έχουν παίξει τον ρόλο τους. Και φτάσαμε στο σημείο οι γκαρσονιέρες να νοικιάζονται 400 και 500 ευρώ».

Μάιος 2023 ετήσια μεταβολή %

Προϊόντα            Ελλάδα                 Ευρωζώνη

Κρέας (γενικά)                  11,8                       9,8

Μοσχάρι                             13,8                       7,3

Χοιρινό                                 14,7                       8,8

Αβγά                                     18                           12,9

Έλαια και λίπη                   15,9                       9,6

Βούτυρο                              14,8                       -0,3

Άλλα φυτικά έλαια          3,6                         -8,4

Καφές, τσάι, κακάο         13,2                       8,8

Κρασί                                    8,1                         7,1

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ