ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγρότες: Υποβολή αποδείξεων ως το τέλος Μαρτίου – Πως θα μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν το περιθώριο οι αγρότες να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές τους καταστάσεις αποδείξεων και τιμολογίων, γνωστών ως ΜΥΦ, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Βέβαια, για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι, η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά επειδή ο χρόνος πιέζει, καλό θα είναι ο κόσμος να μην περιμένει. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική η διαδικασία, αφού με την προσκόμιση όσο γίνεται περισσότερων αποδείξεων και τιμολογίων μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Για τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, επειδή δεν έχουν την τριμηνιαία υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ και άρα δεν προσκομίζουν στοιχεία στον λογιστή τους ανά τρίμηνο, θα πρέπει μέσα σε αυτή την προθεσμία να προσκομίσουν στον λογιστή τους τα τιμολόγια των εξόδων τους. Κι αυτό, για να μπορεί να γίνει η αποστολή εμπρόθεσμα και να μη βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της υποβολής διοικητικών προστίμων από τη ΔΟΥ, που στην περίπτωσή τους είναι 100 ευρώ»…

Οι αγρότες, για να χτίσουν το καθαρό κέρδος της χρονιάς, είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Κι αυτό διότι οι αποδείξεις και όλα τα έξοδα αφαιρούνται από τις πωλήσεις τους, και έτσι υπολογίζεται το καθαρό κέρδος πάνω στο οποίο φορολογούνται. Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερα τιμολόγια πάνω των 100 ευρώ ή αποδείξεις κάτω των 100 ευρώ για είδη που έχουν χρησιμοποιήσει στις καλλιέργειές τους υποβάλλουν, τόσο περιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα. Κι αυτό γιατί οι αποδείξεις ισχύουν μέχρι 100 ευρώ ανά είδος. Μόνο στα καύσιμα μπορείς να προσκομίσει απόδειξη άνω των 300 ευρώ κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σφραγίδα και ο αριθμός του πρατηρίου καυσίμων και ο αριθμός κυκλοφορίας του αγροτικού οχήματος όπου καταναλώθηκε το καύσιμο.

Κανονικά οι αγρότες, είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος, θεωρούνται επιτηδευματίες. Άρα λοιπόν, για την επαγγελματική τους αυτή δραστηριότητα πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν τιμολόγιο για τα έξοδα που χρησιμοποιούν και όχι απόδειξη. Οι αποδείξεις εκπίπτουν μέχρι την αξία των 100 ευρώ η καθεμία,

Η φορολόγηση των αγροτών

Τέλος, ο κάθε ετεροεπαγγελματίας αγρότης φορολογείται από το πρώτο ευρώ, ενώ ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης “χτίζει” το αφορολόγητο των 8.500 ή 9.000 ευρώ, όπως αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ