ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγορά λαδιού: Ξεκίνησε με προσδοκίες, μπλόκαρε απ’ το lockdown!

Την περσινή χρονιά (2019), ο δάκος έβγαλε… το λάδι στους παραγωγούς της Κρήτης, εν είδει προοιμίου για τα όσα ακολούθησαν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, απ’ την πανδημία του κορωνοϊού και τις φυσικές καταστροφές!

Κάπου ανάμεσα στα ρήγματα και τις πληγές που μας αφήνει “προίκα” το 2020, υπάρχει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας: Για τους ελαιοπαραγωγούς, είναι η ποιότητα της φετινής σοδειάς! Τα πρώτα δείγματα είναι θετικότατα και προοιωνίζονται το φώτο φίνις του έτους να γίνει με τον ιδανικό τρόπο: Με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο!

Η ανάγκη σταθεροποίησης της αγοράς

Βεβαίως, κάθε αρχή και δύσκολη, κι απ’ τον κανόνα δεν εξαιρούνται ασφαλώς οι εμπορικές πράξεις! Με σταθμισμένες και λελογισμένες κινήσεις, όλα θα πάνε καλά.

“Η αγορά του ελαιολάδου ξεκίνησε καλά και τώρα έχουν πέσει οι τιμές έξω. Οι αγοραστές, έξω, λένε είναι το 2,65 η καλύτερη τιμή για παράδοση, στην Ιταλία. Η αγορά δεν είναι όπως την περιμέναμε. Περιμέναμε κοντά στα 3 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω γιατί έχει πέσει τόσο χαμηλά. παρατηρεί ο κ. Βαγγέλης Πρωτογεράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, μη λησμονώντας ωστόσο ότι “είναι αρχή ακόμα, δεν υπάρχουν οι τεράστιες ποσότητες”.

Τις “πτωτικές τάσεις” θα τις επιβεβαιώσει και ο κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης: “Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, έχουν πέσει οι τιμές παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, οι Ιταλοί πιέζουν την αγορά προς τα κάτω. Εμείς σαν έμποροι και σαν εμφιαλωτές, προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την αγορά κοντά στα 3 ευρώ”.

Έκανε (και) καλό η βροχή

Ο κ. Πρωτογεράκης χρεώνει πολλά στην “περασμένη χρονιά” που “ ήταν καταστρεπτική για όλους”, με συνέπεια να μην υπάρχουν αντοχές για την κατάλληλη στήριξη του προϊόντος και εν γένει της παραγωγής. “Η κατάσταση δεν είναι καλή στον κλάδο: ούτε στους παραγωγούς, ούτε στους ελαιουργούς, ούτε στους εμπόρους” θα αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοναδικό μεν, κυρίαρχο δε ευοίωνο σημάδι για τον ίδιο, η βροχή που ήρθε ως… “μάννα εξ ουρανού” για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς στην ενδοχώρα: “Έβρεξε και έφτιαξαν οι ελιές και από οξύτητες και από ποιότητα!”.

Τι μένει από εδώ και πέρα; “Να αντισταθούμε κι εμείς, μήπως και βρούμε κάτι καλύτερο” (σε επίπεδο τιμών), απαντά ο κ. Πρωτογεράκης.

λάδι ελαιόλαδο

Με “υπομονή” και “ψυχραιμία”

“Υπομονή” και “ψυχραιμία” συνιστά ο κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, ποντάροντας στην ανοδική πορεία του λαδιού. “Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, ώστε να κρατηθεί η τιμή ψηλά. Το καλό είναι ότι τα λάδια εφέτος είναι πολύ ποιοτικά. Και πρέπει να πουληθούν σε υψηλή τιμή. Η ελαιοκομική σεζόν έχει αρχίσει πάρα πολύ νωρίς λόγω των καλών συνθηκών και λόγω του περσινού φιάσκου

Θέλει λίγο ψυχραιμία από τους παραγωγούς, να καθυστερήσουν λίγο τη συγκομιδή, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα καμωμένες οι ελιές, οπότε πρέπει να πάει λίγο πιο πίσω η διαδικασία. Το λάδι θα έχει ανοδική πορεία στο μέλλον, οπότε θεωρώ ότι είναι νωρίς να τιμολογούν, να κάνουν υπομονή διότι το λάδι θα ανέβει”.

Η κρίση αντιμετωπίζεται με… “τεχνητή κρίση”!

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης προτρέπει τους παραγωγούς “να μην βιαστούν”, και μας δίνει τις τιμές που … παίζουν πανελλαδικά: “Το λάδι κυμαίνεται από 2.50 ευρώ μέχρι και 3.10 σε όλη την Ελλάδα. Η πιο χαμηλή εμπορική πράξη είναι τα 2.50 ευρώ, η πιο υψηλή τα 3.10 – έγινε στη Μεσσηνία”.

Λαμβάνοντας υπόψη του ότι “τα λάδια μας εφέτος είναι πολύ – πολύ ποιοτικά”, αλλά και το ότι υπάρχει “τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον από την Ιταλία”, ενδεδειγμένη λύση για τον κ. Χιλετζάκη είναι η δημιουργία μιας “τεχνητής κρίσης”, ούτως ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο (τιμολογιακό) αποτέλεσμα.

“Να μην βιαστούν οι παραγωγοί, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από την Ιταλία. Τα λάδια μας είναι πολύ – πολύ ποιοτικά εφέτος. Χρειάζεται, επομένως, να δημιουργήσουμε μία τεχνητή κρίση, για να μην φύγουν τα λάδια και να πάρουμε τιμή. Αν και εφέτος δεν πάρουν τιμή, τελείωσαν οι ελιές! Δεν θα ξανασυζητήσουμε για λάδι, ποτέ ξανά!

Να μην βιαστούν λοιπόν οι παραγωγοί να κάνουν εμπορικές πράξεις. Οι Ιταλοί θέλουν να αγοράσουν λάδι. Εφέτος έχουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, γι’ αυτό και υπάρχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον από τους Ιταλούς για εξαγωγή χύμα ελαιολάδου. Αν δημιουργήσουμε εμείς μία τεχνητή κρίση στην αγορά, δηλαδή δεν αρχίσουμε να κόβουμε λάδια, το λάδι θα “τσιμπήσει” γιατί το θέλουν οι Ιταλοί, το θέλουν “πως και πως”!”.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ