Δήμος Πλατανιά Εκδρομές - Ταξίδια

Αφράτα: Ένας άγνωστος προορισμός κοντά στα Χανιά

Τα Αφράτα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, 3.5 χλμ βόρεια από το Koλυμπάρι και 28 χλμ δυτικά των Χανίων, στη χερσόνησο του Ροδωπού. Περίπου 1 χλμ ανατολικά του χωριού βρίσκεται η όμορφη παραλία Αφράτα, καλά προστατευμένη από ένα ήρεμο κόλπο. Η βοτσαλωτή παραλία αποτελεί αγαπημένη επιλογή για μπάνιο για τους κατοίκους της περιοχής καθώς δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα μελτέμια. Το άγριο περιβάλλον του Ροδωπού σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο της θάλασσας και την γραφικότητα του χωριού, κάνουν την επιλογή των Αφράτων ιδανική για διακοπές. Υπάρχουν ομπρέλες, μικρά αλμυρίκια και καντίνα με όλα τα απαραίτητα.

Ο δρόμος από το Κολυμπάρι είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς είναι στενός. Μετά το χωριό των Αφράτων, ακολουθήστε το δρόμο για την παραλία, ο οποίος διέρχεται μέσα από ένα πανέμορφο φαράγγι με πλήθος αρωματικών φυτών και καταλήγει στον μικρό κόλπο.

Στο χωριό Αφράτα θα βρείτε κάποιες ταβέρνες για φαγητό ή καφέ μετά τη θάλασσα, ενώ το κοντινό Κολυμπάρι φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Στη διαδρομή για τα Αφράτα από το Κολυμβάρι περνάτε από το ιστορικό μοναστήρι της Γωνιάς και την Ορθόδοξη Ακαδημία. Η Μονή Γωνιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του νησιού. Εδώ το 1645 αποβιβάστηκαν οι Οθωμανοί κατακτητές και το 1897 το πρώτο τμήμα του Ελληνικού Στρατού, που έγινε η αιτία της κήρυξης του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το μοναστήρι είναι χτισμένο λίγο πιο πάνω από το μικρό λιμένα του Κολυμβαρίου και αποτελείται από τον κυρίως ναό, την εσωτερική αυλή, τα κελιά και τα τείχη τα οποία περιτριγύριζαν το μοναστήρι σαν φρούριο και το προστάτευαν από τις αμέτρητες επιδρομές πειρατών, Οθωμανών και άλλων εχθρών. Στην βορειοανατολική μεριά, μέσα στον τοίχο, είναι ακόμη εμφανή τα βλήματα από τα κανόνια με τα οποία οι Οθωμανοί έβαλαν εναντίον του Μοναστηριού.

Ο Ελληνόσπηλιος είναι ένα όμορφο σπήλαιο της περιοχής στο οποίο βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η διαδρομή για το σπήλαιο είναι βατή λόγω του βραχώδες ανάγλυφου της περιοχής για προσεκτικούς και έμπειρους περιπατητές. Το μονοπάτι για το σπήλαιο κινείται βόρεια από τα Αφράτα και συνεχίζει βορειοανατολικά. Η είσοδος του σπηλαίου είναι λίγο πάνω από την θάλασσα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ