Δήμος Κισάμου ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αφιέρωμα στον Ειρηναίο Γαλανάκη, 41 χρόνια πριν – Ντοκιμαντέρ της σειράς της ΕΡΤ «Μονόγραμμα»

Το συγκεκριμένο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο αποτελεί την πρώτη εκπομπή της σειράς της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» που προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1982.

Μέσα από την προσωπική αφήγηση του Μητροπολίτη, καταγράφεται η πορεία του και σκιαγραφείται η προσωπικότητά του, ξεκινώντας με αναφορές στις μνήμες από την παιδική του ηλικία και τη ζωή στον τόπο καταγωγής του, το Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης. Στη συνέχεια, ο Ειρηναίος περιγράφει την εμπειρία της παραμονής του στην Ιερά Μονή της Αγ. Τριάδας Ακρωτηρίου Χανίων όντας σπουδαστής στο Ιεροδιδασκαλείο, καθώς και των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφέρεται ακόμη, στην περίοδο που εξελέγη Μητροπολίτης στη Γερμανία το 1971 και στην επιστροφή του στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το 1981 ενώ καταθέτει τις απόψεις του για τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του αφοπλισμού και των βάσεων.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ εστιάζεται στο κοινωνικό έργο του ιεράρχη, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» που οραματίστηκε ως κέντρο λαϊκού πολιτισμού, τα μαθητικά οικοτροφεία και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κολυμπάρι, καθώς επίσης στη συμβολή του στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, την πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η κάμερα συνοδεύει την αφήγηση καταγράφοντας πλάνα από την επαρχία Αποκορώνου, ενώ περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό με λόγους του Ειρηναίου προς το ποίμνιό του και στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Προβάλλεται επίσης φωτογραφικό υλικό.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ