Νομός Χανίων

Αφιέρωμα 13 χρόνια : Η ιστορία του ξενοδοχείου Ξενία που κατεδαφίστηκε στα Χανιά

Μετά την κατεδάφιση του «Ξενία» στο Ηράκλειο και τα Γιάννινα, σειρά πήραν τα Χανιά. Η κατεδάφιση ακολούθησε την πολύχρονη εγκατάλειψη του κτιρίου και κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αναδειχθούν τα ενετικά τείχη της πόλης. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο «Ξενία»- που άρχισε να χτίζεται το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1970- είχε κατασκευασθεί πάνω στον προμαχώνα San Salvatore των ενετικών τειχών, είχε συνέπεια να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις για την απόφαση κατεδάφισής του το 2007.

 

  • Η κατεδάφιση του ξενοδοχείου Ξενία στα Χανιά.

Ποια ήταν τα ξενοδοχεία “Ξενία”

Τα Ξενοδοχεία “Ξενία” (Xenia Hotels) ήταν μέρος ενός Κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967( αμέσως πριν την άνοδο της Χούντας, το οποίο με βάση την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη της οικονομίας). Το πρόγραμμα των κρατικών ξενοδοχείων ”ΞΕΝΙΑ” προαναγγέλλει μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ( Ξενοδοχεία, Μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες Πλάζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, Αρχαιολογικών Χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους. Έπειτα από την εφαρμογή αυτού του σχεδίου η εικόνα της Ελλάδας μεταφέρεται σε όλη την Υφήλιο.

Τέλη της δεκαετίας του 80′, το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο στο ρόλο του ξενοδόχου, οι απαιτήσεις στην τουριστική αγορά διαφοροποιήθηκαν και τα ΞΕΝΙΑ πήραν το δρόμο της μιζέριας και της εγκατάλειψης. Το τελευταίο Ξενία υπό κρατική λειτουργία έκλεισε το 1997 στο Παλιούρι. Σήμερα η Ε.Τ.Α μετράει 44 ξενοδοχειακές μονάδες τύπου “ΞΕΝΙΑ” από τα οποία μόνο τα 11 είναι μισθωμένα και κάποια άλλα έχουν εν μέρει ή εν συνόλω παραχωρηθεί. Η Ε.Τ.Α προχώρησε εδώ και αρκετό καιρό στη μελέτη και αξιολόγηση δύο βασικών σεναρίων αξιοποίησης και οριστικής λύσης: το ένα προβλέπει ενιαία εκμίσθωση των ΞΕΝΙΑ σε έναν ανάδοχο, κατόπιν διαγωνισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δημιουργία ενιαίας και αναγνωρίσιμης ταυτότητας. Το 2ο σενάριο προβλέπει την εκμίσθωση κατά περίπτωση, με μεμονωμένους διαγωνισμούς.

 

  • Το ξενοδοχείο Ξενία στα Χανιά πριν κατεδαφιστεί. Ένα ρημαγμένο κτίριο – φάντασμα.

 

 

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ