ΚΡΗΤΗ

Άδειες με το… σταγονόμετρο σε επιχειρήσεις της Κρήτης – Καταγγελίες για εργοδότες που ούτε τις δίνουν ούτε τις πληρώνουν

Πέντε στις 10 επιχειρήσεις στην Κρήτη δε δίνουν ολόκληρη την άδεια στο εργασιακό τους προσωπικό, αλλά μόνο ένα μέρος της, ενώ το υπόλοιπο αδείας είτε το πληρώνουν (σ.σ. όπως προβλέπει ο νόμος) είτε δεν το πληρώνουν, με άμεση συνέπεια οι εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Κρήτη. Το πρόβλημα με την παράτυπη εργοδοτική συμπεριφορά είναι εμφανές στον νομό Ηρακλείου, ενώ στο Ρέθυμνο και στα Χανιά η πρόσβαση των εκάστοτε εργατικών κέντρων είναι πιο εύκολη στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το ζήτημα με τις άδειες αφορά κατά βάση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πράγμα που, όπως τονίζεται, είναι ένα αγκάθι στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, η άδεια είναι ιερή και απαραβίαστη. Είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα, με την έννοια πως το κράτος την παραχωρεί στους πολίτες του. Έχει θετικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών αδειών στη βάση τόσο του χρόνου εργασίας του (πόσο καιρό βρίσκεται στην επιχείρηση), όσο και της προσωπικής του κατάστασης και πιο συγκεκριμένα εάν είναι έγγαμος ή άγαμος. Μάλιστα, στο ισχύον εργασιακό πλαίσιο ο μισθωτός οφείλει να λάβει το μισό μέρος της άδειάς του μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Βρισκόμαστε στην περίοδο του θέρους και ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί πολλούς μισθωτούς εργαζόμενους είναι πότε θα πάρουν την άδειά τους, ώστε να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν έστω και λίγο από τις δυσκολίες και την καθημερινότητα της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα στην Κρήτη, με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα εάν δίδεται το σύνολο της άδειας.

Ο νομός Ηρακλείου έχει μια έντονη επιχειρηματική και εμπορική κινητικότητα, ενώ η βιομηχανική του ζώνη είναι αξιοζήλευτη εάν λάβουμε υπόψη μας πως είναι ένας περιφερειακός νομός μιας μεγάλης νησιωτικής περιοχής. Ο κ. Αναστάσιος Ξενάκης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, υποστήριξε πως οι μισές επιχειρήσεις δίνουν το σύνολο των αδειών που δικαιούται ο εργαζόμενος, ενώ οι άλλες μισές δε δίνουν το σύνολο των αδειών.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στο Ηράκλειο είναι 50-50. Οι μισές επιχειρήσεις δίνουν το σύνολο των ημερών σε άδεια, ενώ οι άλλες μισές επιχειρήσεις δίνουν τις μισές από τις προβλεπόμενες άδειες. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εργασιακή εξουθένωση. Λιγότερες άδειες σε συνδυασμό με κουρασμένο προσωπικό, γίνεται κατανοητό πως η εργασιακή εξουθένωση έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί πως αυτό αφορά κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις χορηγούν κανονικά την άδεια στους εργαζομένους, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε χορηγούν το σύνολο της άδειας. Βέβαια, οι περισσότερες εξ αυτών πληρώνουν το υπόλοιπο των αδειών και είναι φαινόμενο νόμιμο να πληρώνει ο εργοδότης ένα μέρος της άδειας, εφόσον ο εργαζόμενος έχει εκφράσει την ανάγκη πως δεν τη θέλει», υποστήριξε ο κ. Ξενάκης, ενώ συνέχισε: «Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που δε δίνουν χρήματα στον εργαζόμενο εάν δεν πάρει το σύνολο της άδειάς του. Είναι παραβατική συμπεριφορά και σίγουρα προσβάλλει τον εργαζόμενο. Τέτοιες συμπεριφορές δυσφημούν το εργατικό κίνημα και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του εργαζομένου».

Έκκληση από τα συνδικάτα στους εργαζόμενους να προχωρούν σε καταγγελίες

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε αυτούς τους δύο νομούς με τις μισές επιχειρήσεις να χορηγούν τις άδειες, ωστόσο δε διαφαίνεται τόσο πολύ η παραβατική συμπεριφορά, πράγμα που σχετίζεται με τον τοπικό χαρακτήρα της εκάστοτε κοινωνίας. Πρέπει, ωστόσο, να “ανοίξουν τα στόματα”.

Ο κ. Γιάννης Γωνιωτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr ανέφερε: «Τα δικά μου τα μέλη παίρνουν κανονικά την άδειά τους. Όποιος δεν πάρει την άδειά του και το επιθυμεί, θα πληρωθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οικονομικά προβλήματα και προτιμούν να πάρουν την άδειά τους σε χρήμα. Το θέμα είναι πως δε μιλάνε πολλοί άνθρωποι σε περίπτωση που υπάρχει απώλεια άδειας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στα δικά μου μέλη στην Ένωση. Και εδώ οι επιχειρήσεις δίδουν τη μισή άδεια. Πάντως, το θέμα είναι πως δε μιλούν οι εργαζόμενοι. Φοβούνται να μιλήσουν».

«Υπολογίζεται ότι στο Ρέθυμνο οι μισές επιχειρήσεις χορηγούν ολόκληρη την άδεια στους εργαζομένους και οι άλλες μισές μέρος αυτής. Βέβαια, δεν μπορώ να υποστηρίζω ότι υπάρχει παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά, με την έννοια πως δεν πληρώνεται η άδεια σε όσους δεν τη λαμβάνουν στο σύνολό της. Και αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως το Ρέθυμνο είναι τοπική κοινωνία και τόσο το Εργατικό Κέντρο του Ρεθύμνου όσο και τα εργατικά συνδικάτα και σωματεία έχουν πιο εύκολη πρόσβαση με τους εργοδότες. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση άδειας είναι σημαντική για το εργασιακό προσωπικό», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Ευγένιος Βαλέργας.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ