ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Φορολογική Ενημερότητα για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους

Για μεγάλη φορολογική συμμόρφωση κάνουν λόγο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το τελευταίο διάστημα, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανέρχονται στο 88,56%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα ηλεκτρονικά μέσα που έχει πλέον η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν, αλλά και στη δυνατότητα που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών (πάγια ρύθμιση, 120 δόσεις ή 36-72 για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης) ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Η Φορολογική Διοίκηση, μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη (σε πρόγραμμα ρύθμισης), ορίζει υποχρεωτικά όριο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου.

Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Ειδικά για μεταβίβαση, το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης (υπολογιζόμενο επί του τιμήματος) είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Στις περιπτώσεις που το τίμημα από τη μεταβίβαση ακινήτου είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής και υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στον e-ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν αθροιστικά το ύψος του τιμήματος πώλησης, κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής οι απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης και οι απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ ικανοποιούνται αναλογικά.

Τι προβλέπει ο νόμος

“Επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και πριν από την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου της παρ. 1, με την προϋπόθεση ότι επί των οικείων πιστοποιητικών αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και τόκων, για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργασίμων ημερών από τη σύνταξή του.

Ειδικά στις συμβολαιογραφικές πράξεις εγγραφής υποθήκης για διασφάλιση χορηγούμενου δανείου από πιστωτικό ίδρυμα, το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χορηγείται με παρακράτηση και απόδοση του ποσού που καλύπτει τουλάχιστον το οφειλόμενο ποσό φόρων και τόκων για το συγκεκριμένο ακίνητο, δίχως να απαιτείται να έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, να έχει ρυθμίσει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, το καταβληθησόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του οφειλόμενου ποσού.

Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, να αποδώσει τον αναλογούντα φόρο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και πάντως μέσα σε τρεις ημέρες από την εκταμίευση του δανείου. Κατά τη μεταγραφή ή την καταχώριση του συμβολαιογραφικού εγγράφου στα κτηματολογικά γραφεία οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώριση, αν δεν προσκομισθεί κυρωμένο αντίγραφο του αποδεικτικού εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού”.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ