ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τον ιδιωτισμό στον κοινοτισμό! (Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς)

Την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη 29-7-2020) πραγματοποιήθηκε μία λιτή, αλλά ενδιαφέρουσα, αποσπερίδα στο Καστέλλι για την τοποθέτηση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (Α.Ε.D.) στην πλατεία Τζανακάκη (Μουσείο Κισάμου). Την εκδήλωση πραγματοποίησαν το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο. Για τα οφέλη και τη σπουδαιότητα του απινιδωτή μίλησε η αξιότιμη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κισάμου κα Μανωλίτσα Νικολακάκη.

Εύστοχες οι παρατηρήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου για τον «πολιτισμό της ζωής», ειδικά στην εποχή του Κορωνοϊού, εύστοχες και οι παρατηρήσεις των υπολοίπων επισήμων που χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Σκεφτόμουν, όμως, ότι η σημασία αυτού του μικρού ιατρικού εργαλείου δεν βρίσκεται στο ίδιο το αντικείμενο. Παρότι μπορεί να μάθει εύκολα κάποιος τη χρήση του, πάνω από όλα θα πρέπει να αλλάξει τη νοοτροπία του ως προς την έννοια της σχέσης για να είναι αποτελεσματικό. Για πάρα πολλά χρόνια, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, διαπίστωσα ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν στο δρόμο και όλοι εμείς αδιαφορούσαμε για την κατάστασή τους. Πολλοί πέθαιναν στη στάση του μετρό ή του λεωφορείου, επειδή κανείς δεν πλησίαζε τον πάσχοντα και ως ένα βαθμό φοβόταν να τον πλησιάσει. Οι εικόνες δεν είναι άγνωστες και στην Ελλάδα…

Γι’ αυτόν τον «πολιτισμό της ζωής», για τον οποίο μίλησε ο Σεβασμιώτατος, χρειάζεται πάνω από όλα σχέση, σχέση δύο ανθρώπων, γκρέμισμα της αποστασιοποίησης των ανθρωπίνων σχέσεων. Χρειάζεται μία έμπρακτη αλληλεγγύη που ξεπερνά τις δομές πρόνοιας, μία κίνηση προς τον άνθρωπο, που πέρα από τον «απινιδωτή της καρδίας», χρειάζεται και τον «απινιδωτή της αγάπης»!

Η προσφορά της τοπικής μας Εκκλησίας και του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου με τον Δήμο Κισάμου στην τοπική κοινωνία είναι τεράστια και αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για να προχωρήσουμε μπροστά. Η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στην έκδηλωση και ιδιαίτερα ως υπεύθυνοι στα δημόσια δρώμενα και ως άνθρωποι του επιχειρείν, μού έδωσε πολλές ελπίδες ότι κάτι καινούργιο έρχεται στο Δήμο μας. Νέοι και νέες με όραμα, που θα πρέπει να σπάσουν το κατεστημένο των αγροτικών παραδοσιακών κοινωνιών και να δράσουν ως ενεργοί πολίτες, δημιουργώντας πολιτισμό στην Κίσαμο του 21ου αιώνα.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή. Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, που οφείλεται στην εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19, έχει θέσει σε αμηχανία όλους μας. Ξανασκεφτόμαστε σήμερα τη σημασία των κοινών μας αξιών, αλλά και το θεμελιώδες πλαστό εν τέλει δίλημμα μπροστά στο οποίο σταδιακά διολισθήσαμε: Οικονομία ή Κοινωνία; Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον, υπάρχει η σημαντική παρουσία του τοπικού Επισκόπου, υπάρχουν οι τοπικές δομές, σύλλογοι, παράδοση και πολιτισμός. Ας ξεκινήσουμε μαζί και να περάσουμε από τον ιδιωτισμό στον κοινοτισμό, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Συγχαρητήρια σε όλους!

Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ