ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μερική δικαίωση για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας μετά τις παρεμβάσεις των σωματείων – «Παγώνουν» τις κινητοποιήσεις τους μετά τις δεσμεύσεις

Σε στάση αναμονής αλλά και αυξημένης επαγρύπνησης παραμένουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας στην Κρήτη, μετά τις εξελίξεις γύρω από την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από κοινές παρεμβάσεις των σωματείων προς το Υπουργείο Υγείας, καθώς και συνεχείς πιέσεις προς τις διοικήσεις και την Υγειονομική Περιφέρεια, δρομολογείται η πληρωμή εφημεριών, αργιών και υπερωριών που εκκρεμούσαν, μέσω της διαδικασίας «εντέλλεσθε», όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι εργαζόμενοι σε ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο και Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια πρώτη νίκη του οργανωμένου αγώνα, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των συντονισμένων διεκδικήσεων. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, μέχρι να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναστολή της προγραμματισμένης κινητοποίησης, ως ένδειξη καλής θέλησης, με την προϋπόθεση της άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της διοίκησης.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση καθυστέρησης ή υπαναχώρησης, θα επανέλθουν με νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, επαναφέρουν στο προσκήνιο ευρύτερα αιτήματα που αφορούν τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας τους, όπως η αύξηση των αποζημιώσεων για εφημερίες και νυχτερινή εργασία, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και η ενίσχυση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Συγκεκριμένα, στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων υγείας αναφέρονται τα εξής: 

«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά αυτός που δεν δίνεται – Σε επαγρύπνηση για τα δεδουλευμένα μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά την κοινή ανακοίνωση και παρέμβαση στο Υπουργείο των σωματείων της υγείας της Κρήτης, καθώς και τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις σε διοίκηση και ΥΠΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων (εφημερίες, αργίες, υπερωρίες) που εκκρεμούν θα προχωρήσει μέσω της διαδικασίας «εντέλλεσθε» της ΥΠΕ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτη νίκη του οργανωμένου αγώνα μας, καθώς αναγκάσαμε τους υπεύθυνους να δώσουν λύση στο δίκαιο αίτημά μας: να πληρωθούμε για την εργασία που ήδη έχουμε προσφέρει.

Ως εκ τούτου, το σωματείο μας αποφάσισε:

  • Την αναστολή της προγραμματισμένης κινητοποίησης, ως κίνηση καλής θέλησης, αναμένοντας την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για την πληρωμή.
  • Την παραμονή σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης. Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να δούμε τα χρήματα στους λογαριασμούς όλων των συναδέλφων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι αν υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση ή υπαναχώρηση, θα επανέλθουμε άμεσα με νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Συνεχίζουμε να ζητάμε ουσιαστική αύξηση αποζημιώσεων εφημεριών και νυχτερινής εργασίας, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, επιδόματος Πάσχα, αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος, κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με πλαφόν στις τιμές.

Συνεχίζουμε δυναμικά μαζί με το σωματείο μας.

  • Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
  • Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου
  • Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ)».

 

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ