Γεύση - Ψυχαγωγία

Νηστίσιμος μουσακάς με κιμά μανιταριών – Ελαφρύς, αρωματικός και απολαυστικός

Ο νηστίσιμος μουσακάς της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, με κιμά μανιταριών αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες εναλλακτικές του κλασικού πιάτου. Οι μελιτζάνες ψήνονται ή τηγανίζονται ελαφρά, ενώ ο «κιμάς» των μανιταριών μαγειρεύεται με ντομάτα, κρεμμύδι και κανέλα, προσφέροντας πλούσια, γήινη γεύση.

Η κρέμα, φτιαγμένη με ζωμό λαχανικών, νιφάδες πατάτας και μοσχοκάρυδο, χαρίζει βελούδινη υφή χωρίς γαλακτοκομικά. Το τελικό ψήσιμο δένει όλα τα αρώματα και δημιουργεί μια χρυσαφένια επιφάνεια.

Πρόκειται για μια εύκολη, ελαφριά και πεντανόστιμη συνταγή που ταιριάζει απόλυτα σε ημέρες νηστείας αλλά και σε όσους αναζητούν μια υγιεινή επιλογή.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τον Μουσακά

1 kg μελιτζάνες φλάσκες

1½ συσκ. μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 φλ. Ελαιόλαδο

1 ξυλάκι κανέλας

1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη

Λάδι για το τηγάνισμα

Αλάτι

Πιπέρι

Για την κρέμα

5 φλ. ζωμό λαχανικών

3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ

1/2 φλ. Ελαιόλαδο

3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

Mοσχοκάρυδο τριμμένο

Aλάτι

Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

*Πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.

*Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.

*Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

*Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τισ ψήσουμε στον φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, για να είναι πιο ελαφρύς ο μουσακάς.

*Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.

*Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά.

*Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

*Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.

*Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Κρέμα

*Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.

*Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες πατάτας. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.

*Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.

*Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.

*Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.

*Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Στήσιμο

*Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. φρυγανιά.

*Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

*Απλώνουμε την κρέμα πανω τους.

*Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ