Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ρόδος μετά από τη θανατηφόρα έκρηξη που σημειώθηκε στο πεδίο βολής στα Αφάντου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας βολής χειροβομβίδας του 6ου ΕΤΕΘ. Στο πένθος όμως και η Κρήτη, καθώς ο 19χρονος ΕΠΟΠ στρατιώτης που τραυματίστηκε θανάσιμα κατάγεται από το Τυμπάκι του Ηρακλείου Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι βαρύτατους τραυματισμούς, καθώς και ακρωτηριασμό άνω άκρου υπέστη από την έκρηξη και ένας 39χρονος ΕΠΟΠ επιλοχίας.
Και οι δύο μεταφέρθηκαν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου για τον πρώτο διαπιστώθηκε ο θάνατος, ενώ για τον δεύτερο καταβάλλεται συντονισμένη ιατρική προσπάθεια σταθεροποίησης.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 στις πρωινές ώρες στο πλαίσιο άσκησης με πραγματικά μέσα. Κατά τη μεταχείριση αμυντικής χειροβομβίδας σημειώθηκε έκρηξη σε πολύ μικρή απόσταση από το προσωπικό. Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν σε σφάλμα χειρισμού και πρόωρη ενεργοποίηση, σενάριο που εξετάζεται από τα αρμόδια κλιμάκια. Το πλήγμα ήταν ασύμμετρο καθώς ο 19χρονος βρέθηκε στο κέντρο της ωστικής και θραυσματικής δράσης, ενώ ο 39χρονος υπέστη ακρωτηριασμό από τον αγκώνα και εκτεταμένα θραύσματα σε κορμό και άκρα.
Κλιμάκιο διακομιδής ενήργησε σε ελάχιστο χρόνο για την απομάκρυνση των δύο στρατιωτικών από την περιοχή των Αφάντου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ο 19χρονος διαπιστώθηκε νεκρός. Ο 39χρονος εισήχθη διασωληνωμένος, με σοβαρή αιμορραγία και πολλαπλά τραύματα από θραύσματα, και υπεβλήθη άμεσα στις απαραίτητες επεμβάσεις και σε διαδικασίες σταθεροποίησης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Ο τραυματίας είναι έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης.
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου 2025, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας βολής χειροβομβίδας στη νήσο Ρόδο, o ΕΠΟΠ Στρατιώτης (ΥΠ-Π) Ρ.Γ., 19 ετών, άγαμος, τραυματίστηκε θανάσιμα και ο ΕΠΟΠ Επιλοχίας (ΥΠ-Π) Μ.Β., 39 ετών, έγγαμος με δύο (2) τέκνα, τραυματίστηκε σοβαρά. Διακομίσθηκαν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του πρώτου, ενώ ο δεύτερος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.
Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται αρμοδίως.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος.
Οι πρώτες τεχνικές ενδείξεις και τα ερωτήματα ασφαλείας
Αν και η πλήρης τεχνική αποτίμηση απαιτεί πραγματογνωμοσύνη, τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα με την “Δημοκρατική”, δείχνουν ότι η έκρηξη συνδέεται με αμυντική χειροβομβίδα που εξερράγη κατά τον χειρισμό της. Σε τέτοιες διαδικασίες κρίσιμες παράμετροι είναι η ακολουθία ενεργειών, η κατάσταση του υλικού, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και η ακριβής διάταξη των στελεχών στο πεδίο. Η διερεύνηση οφείλει να φωτίσει αν υπήρξε αστοχία υλικού, ανθρώπινο λάθος, ή συνδυασμός παραγόντων. Η τυποποίηση των αποστάσεων ασφαλείας, η χρήση μέσων προστασίας και η ορθή εποπτεία από εξειδικευμένους πυροτεχνουργούς αποτελούν σημεία που αναμένεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά.
Το πλαίσιο εκπαίδευσης και ο ρόλος των πυροτεχνουργών
Οι ασκήσεις βολής χειροβομβίδας πραγματοποιούνται με αυστηρά πρωτόκολλα και προβλέπουν συγκεκριμένες φάσεις προετοιμασίας, ελέγχου, ενεργοποίησης και ρίψης, με ευθύνη εξειδικευμένων πυροτεχνουργών. Η παρουσία τέτοιων στελεχών στο πεδίο θεωρείται προϋπόθεση ασφαλείας σε όλες τις δραστηριότητες με εκρηκτικά. Το γεγονός ότι στο συμβάν ενεπλάκησαν πυροτεχνουργοί από άλλη μονάδα δείχνει διακλαδική συνδρομή τεχνογνωσίας, αλλά ταυτόχρονα εγείρει τεχνικά ερωτήματα για το αν υπήρξαν ιδιαιτερότητες στον εξοπλισμό ή στις διαδικασίες της συγκεκριμένης ημέρας που θα πρέπει να καταγραφούν με ακρίβεια.
Η διοικητική και τεχνική έρευνα καλείται να χαρτογραφήσει με λεπτομέρεια τη σκηνή, να συλλέξει θραύσματα, να εξετάσει το υλικό, να λάβει καταθέσεις από παρόντες και να ανακτήσει δεδομένα εκπαίδευσης και συντήρησης. Η ακριβής ανακατασκευή της αλυσίδας γεγονότων θα δείξει αν η αιτία οφείλεται σε αστοχία υλικού, λανθασμένη απασφάλιση, μη τήρηση αποστάσεων ή σε συνθήκες που επέδρασαν στον μηχανισμό της χειροβομβίδας. Ακολούθως αναμένονται οδηγίες προς όλες τις μονάδες για επανεπιβεβαίωση πρωτοκόλλων, πρόσθετες επιθεωρήσεις και τυχόν επικαιροποίηση οδηγιών ασφαλείας.
Πηγή: neakriti.gr






















