Υλικά
Για 4 άτομα
600 γρ. καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες (τα κεφάλια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
600 γρ. μανιτάρια (κατά προτίμηση portobello)
1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 3΄-4΄. Κρατάμε τον ζωμό που θα βγάλουν.
Βήμα 2
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κεφάλια από τα καλαμάρια για 3′-4′. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το θυμάρι, τα μανιτάρια με τον ζωμό τους, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10′.
Βήμα 4
Ρίχνουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 3′ ακόμη (να μην παραβράσουν).
Βήμα 5
Σερβίρουμε με μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: cantina.protothema.gr






















