Διάφορα

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου

Σήμερα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, τιμάται η μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών και των Οσίων Θεοφίλου του Ομολογητού και Λιγγίνου του Στυλίτη.

Έτσι, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Ευλάμπιος, Ευλάμπης, Λάμπης
  • Ευλαμπία, Ευλαμπή, Λαμπία, Λαμπή, Λάμπω

Οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.).

Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι’ αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό. Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών.

Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της.

Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά διά θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι όποιοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.

 

Επίσης, σήμερα (Παρασκευή 10/10) είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής

 

Ανατολή ήλιου: 07:25 – Δύση ήλιου: 18:54

Σελήνη 18.5 ημερών





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ