ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη – τουρισμός: Γιατί αναμένεται “έκρηξη” μετακλητών εργαζομένων από τις Φιλιππίνες την σεζόν 2026

Την εκτίμηση ότι την τουριστική σεζόν του 2026 θα υπάρξει έκρηξη μετακλητών εργαζομένων στον τουρισμό κυρίως από τις Φιλιππίνες, έκανε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Γιατί ειδικά από τις Φιλιππίνες;

“Οι εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες έχουν δείξει ένα πολύ καλο πρόσωπο στα ξενοδοχεία, έχουν μία έμφυτη ευγένεια, είναι εργατικοί, δεν δημιουργούν ποτέ προβλήματα και τους θέλουν και οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Και ακριβώς επειδή στις Φιλιππίνες υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο”.

Οπως είπε ο κ. Πελεκανάκης υπάρχουν πλέον, πολλά γραφεία – εταιρίες που ασχολούνται με το αντικείμενο, να φέρνουν δηλαδή μετακλητούς από τρίτες χώρες, λόγω έλλειψης ντόπιων εργαζομένων, κάτι που παρατηρείται πολύ έντονα από την περίοδο της πανδημίας και μετά, και οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες κενά σε επισιτισμό και τουρισμό σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι τη φετινή τουριστική σεζόν εργάστηκαν σε ξενοδοχεία άτομα από Φιλιππίνες, Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Συρία, την Παλαιστίνη ανάμεσά τους και παράτυποι μετανάστες, που κατάφεραν να πάρουν άδεια παραμονής.

“Εδειξαν ένα καλό πρόσωπο στα καθήκοντά τους που ήταν σε πόστα όπως οι κήποι, οι κουζίνες κ.α. καθώς δεν έχουν εμπειρία στον κλάδο. Και τονίζω ότι όλοι αμείφθηκαν όπως και το εγχώριο προσωπικό, ό,τι δηλαδή προβλέπει η ΣΣΕ”, πρόσθεσε.

“Λύση ανάγκης”

Ερωτηθείς αν η απασχόληση ξένων εργαζομένων στον τουρισμό της Κρήτης, αλλοιώνει την ταυτότητα του τουριστικού μας προϊόντος, απάντησε θετικά. “Φυσικό είναι να αλλοιωθεί το τουριστικό μας προϊόν αλλά είναι μία λύση ανάγκης, καθώς δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο τα κενά στις θέσεις εργασίας”.

Πολύ δυναμικός αναμένεται ο Οκτώβριος

Ο Σεπτέμβριος πήγε πολύ καλά και οι πληρότητες των ξενοδοχείων έφτασαν στο 80% μέσο όρο, είπε, ενώ ο Οκτώβριος προδιαγράφεται πολύ καλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι μαθητές έχουν σχολικές διακοπές, με πληρότητες που αναμένεται να φτάσουν έως και το 100%.

Οσο για τον Νοέμβριο, θα κινηθεί όπως τα τελευταία χρόνια με περιορισμένες αφίξεις και λίγες ανοιχτές ξενοδοχειακές μονάδες. “Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για να μιλάμε για απιμήκυνση της τουριστικής σεζόν” είπε ο κ. Πελεκανάκης.





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ