Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την φετινή ελαιοκομική περίοδο που θα ξεκινήσει στην Κρήτη σε μερικές εβδομάδες. Η λειψυδρία – ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, και από την άλλη οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην δακοκτονία, που ουσιαστικά σταμάτησε και ζητείται από τον κάθε παραγωγό να φροντίσει ο ίδιος για τους ψεκασμούς, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”, που αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής… από την ήδη μειωμένη, πέρυσι.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο Α/δρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας Μιχάλης Καμπιτάκης, εκτίμησε ότι φέτος δεν θα παραχθούν πάνω από 40.000 με 45.000 τόνους ελαιολάδου, όταν πέρυσι η συνολική παραγωγή ήταν 80.000 τόνοι.
“Μία βόλτα στα λιόφυτα αρκεί για να καταλάβει και ο πιο αδαής την κατάσταση. Τα δέντρα έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα και οι καρποί είναι αφυδατωμένοι. Το δέντρο στην προσπάθειά του να μην ξεραθεί, “τραβά” το υγρό από τον καρπό, εξού και η κακή εικόνα του καρπού. Είναι η τρίτη χρονιά ανομβρίας και αν δεν έρθουν τα πρωτοβρόχια, πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη”, τόνισε ο κ. Καμπιτάκης.
Παράλληλα εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη στάση του Υπουργείου, αναφορικά με τη δακοκτονία, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει ειδικά φέτος το πρόγραμμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των πληθυσμών του εντόμου που πολλαπλασιάζονται.
“Είναι δυνατόν να σταματά η δακοκτονία την πιο κρίσιμη περίοδο;”, αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την προσθήκη ελαιόλαδου “Κρήτη/ Kriti από την Ελλάδα στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), μία σημαντική εξέλιξη για τον “χρυσό” της Κρήτης, καθώς το προϊόν θα παράγεται και θα τυποποιείται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κρήτης, στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και σε όλους τους Δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες που υπάγονται σε αυτές.
“Από τη μια χαιρόμαστε με την εξέλιξη αυτή, και από την άλλη ανησυχούμε για το αν σε λίγα χρόνια θα παράγουμε λάδι”, κατέληξε ο Μιχάλης Καμπιτάκης.






















