ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη – Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: “Νοίκιαζαν” χωράφια και από νεκρούς

Καθώς συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων για τις κραυγαλέες υποθέσεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έρχονται κάθε τόσο νέες αποκαλύψεις στο φως, αποκαλυπτικές των τρόπων που μετέρχονταν επιτήδειοι για τη χορήγηση κοινοτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, αγρότης από την Κρήτη φαινόταν, τουλάχιστον στα χαρτιά, να νοικιάζει εκτάσεις στην Εύβοια για βοσκοτόπια, αλλά και για καλλιέργειες. Από τον έλεγχο που έγινε, όμως, διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στις δηλώσεις του για χορήγηση κοινοτικών επιδοτήσεων. Ο ιδιοκτήτης που εμφανιζόταν να του εκμισθώνει τα αγροτεμάχια είχε πεθάνει από το 2014.

Αυτός δεν ήταν ο μόνος παραγωγός που φέρεται να έλαβε ενισχύσεις με την ίδια μέθοδο, χωρίς να τις δικαιούται. Σύμφωνα με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, τουλάχιστον άλλοι 30 συντοπίτες του είχαν εφαρμόσει το κόλπο.

Ενα ακόμη στοιχείο στο οποίο εστιάζουν οι αστυνομικοί είναι ότι στην Κρήτη εμφανίζονται αρκετά άτομα –ορισμένα εξ αυτών με έτη γέννησης 2003 και 2004– να αιτούνται επιδοτήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αντίστοιχα ποσά που καταλογίστηκαν δεν θεωρούνται υψηλά, καθώς πρόκειται για 20.000-30.000 ευρώ ανά ΑΦΜ σε βάθος πενταετίας. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για άτομα που είχαν πραγματική αγροτική δραστηριότητα. Eκτιμάται ότι επιλέγονταν από άλλους για να παρουσιαστούν ως παραγωγοί, με σκοπό να μοιραστούν έπειτα μέρος των χρημάτων.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πρώτες διαπιστώσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, οι οποίοι ερευνούν τους τελευταίους δύο μήνες τη διάθεση κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα στοιχεία των μέχρι στιγμής ελέγχων δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ανθρωποι που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών αναφέρουν ότι ακόμη βρίσκονται «στα σπάργανα».

Η εντολή για την ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είχε δοθεί από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή και τη δικογραφία που είχε σχηματίσει και διαβιβάσει στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία εδώ και καιρό ερευνά την υπόθεση εις βάθος. Με τη συνδρομή συναδέλφων τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών οι αστυνομικοί παρέμειναν περίπου τρεις εβδομάδες στα γραφεία του οργανισμού και αντέγραψαν όλη τη βάση δεδομένων. Τα ψηφιακά δεδομένα που εξήγαγαν αφορούν συνολικά τις αιτήσεις 819.620 μοναδικών δικαιούχων για την περίοδο από το 2019 έως το 2024.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θεσπίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία εγκρίθηκαν και από τον κ. Γκύζη, για να φιλτραριστούν οι ΑΦΜ και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε εκείνους που θα κινούσαν υποψίες. Για τη διερεύνηση εργάστηκαν αστυνομικοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Ενα από τα κριτήρια φέρεται να ήταν εάν τα δηλωμένα αγροτεμάχια βρίσκονταν εκτός τόπου κατοικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας του αιτούντος. Αλλο κριτήριο ήταν αυτό των αποκαλούμενων «μοναδικών ΑΦΜ», δηλαδή ιδιωτών οι οποίοι είχαν ζητήσει μία και μοναδική φορά επιδότηση και μετά εξαφανίστηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί ποια άλλα κριτήρια τέθηκαν, ούτε ο συνολικός αριθμός των ΑΦΜ που τελικά προέκυψε από το φιλτράρισμα, καθώς η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εντοπίστηκαν ισχυρές ενδείξεις απάτης σε 1.036 ΑΦΜ (από δείγμα ελέγχου 6.354 ΑΦΜ), με το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που φέρεται να εισπράχθηκαν παρανόμως να ανέρχεται σε 22,6 εκατ. ευρώ. Τα πρωτεία, βάσει αυτών των αρχικών ευρημάτων, φαίνεται πως κατέχει η Κρήτη, όπου αντιστοιχούν 850 ΑΦΜ και 17,2 εκατ. ευρώ.

Ενδείξεις απάτης

Μια από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά που ξεχώρισαν οι αστυνομικοί είναι μιας 69χρονης από τα Τρίκαλα. Σε διάστημα πέντε ετών έλαβε 1,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις, εκ των οποίων φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις απάτης για 620.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη αγρότισσα δεν είναι πρόσωπο «φάντασμα», όπως διευκρινίζεται από αστυνομικές πηγές. Εχει επαγγελματική δραστηριότητα, δήλωνε δεκάδες αγροτεμάχια ανά έτος και φαίνεται να προμηθευόταν ζωοτροφές. Εκτιμάται από την αστυνομική έρευνα ότι είχε «φουσκώσει» τα δεδομένα της για να λαμβάνει ορισμένα έτη μεγαλύτερη επιδότηση.

νοίκιαζαν-χωράφια-και-από-νεκρούς-563793559

Σύμφωνα με αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με τους ελέγχους, σε αυτή τη φάση των ερευνών δεν εξετάστηκε η διασύνδεση μεταξύ των υπόπτων ΑΦΜ, ποιοι μπορεί να ήταν οι μεσάζοντες ή οι ιθύνοντες ούτε ποια Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) μπορεί να σχετίζονται με αυτούς και τι ρόλο είχαν στη διαδικασία. Αυτή η έρευνα θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο. Μέχρι στιγμής το βάρος δεν είχε δοθεί στον εντοπισμό εγκληματικών οργανώσεων, κάτι που θα απαιτούσε και περισσότερο χρόνο, αλλά σε περιπτώσεις που θεωρούνταν πιο εύκολα αποδείξιμες, ώστε να υπάρξουν πιο άμεσα κάποια πρώτα αποτελέσματα.





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ