Το καρπούζι είναι δροσιστικό και γεμάτο οφέλη, αλλά κρύβει και παγίδες. Δες τι πρέπει να γνωρίζεις σύμφωνα με τους ειδικούς.
Γιατί όλοι αγαπούν το καρπούζι;
Υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα παγωμένο κομμάτι καρπούζι που θα σε δροσίσει τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού; Αν κι εσύ το λατρεύεις, δεν είσαι μόνος. Ωστόσο, όπως κάθε τροφή, χρειάζεται μέτρο.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα;
Η διατροφολόγος Lara Whitson από την Cleveland Clinic επισημαίνει ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης με καρπούζι είναι λάθος. Δύο μερίδες την ημέρα είναι αρκετές. Το σώμα χρειάζεται και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Πεπτικά προβλήματα και FODMAP
Το καρπούζι είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, δηλαδή υδατάνθρακες που δύσκολα απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Επομένως, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).
Ημικρανίες και καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει τυραμίνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ημικρανίες. Αν έχεις προδιάθεση, ίσως είναι καλό να το αποφεύγεις. Η τυραμίνη υπάρχει επίσης σε τυριά, αλλαντικά, ζυμωμένα τρόφιμα και αλκοόλ.
Αλλεργίες και αντιδράσεις
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το καρπούζι προκαλεί αλλεργική αντίδραση, ειδικά σε άτομα με αλλεργία στο γρασίδι ή στην αμβροσία. Αν έχεις τέτοιες ευαισθησίες, πρόσεχε και άλλα φρούτα όπως το πεπόνι, το αγγούρι και η μπανάνα.
Η ζάχαρη του καρπουζιού
Ένα καρπούζι περιέχει περίπου 17γρ ζάχαρης. Αν και για τους περισσότερους δεν είναι πρόβλημα, οι διαβητικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Oι διατροφολόγοι συνιστούν να το συνοδεύεις με πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά ώστε να μειωθεί η επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.