Γεύση - Ψυχαγωγία

Η συνταγή της Δευτέρας: Αγκιναροκούκια με πατάτες

Υλικά: 1 κιλό αγκινάρες, 1 κιλό κουκιά, μισό ποτήρι ελαιόλαδο, 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, 3-4 φρέσκα ή 2 ξερά κρεμμύδια, 2 κουταλιές αλεύρι, 1 ποτηράκι λεμόνι (ή ξύδι), σκεύος με νερό και τον χυμό ενός λεμονιού.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε με προσοχή τις μέχρι να δούμε τα φύλλα εντελώς κίτρινα (δεν πετάμε τα φύλλα, τρώγονται οι κίτρινες μύτες τους) Λεμονίζουμε τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε στη μέση τα κεφάλια, αφαιρούμε τα «γένια», λεμονίζουμε και τις βάζουμε στο σκεύος με νερό και λεμόνι να τις σκεπάζουν. Καθαρίζουμε τα τρυφερά κουκιά από τις σκληρές εξωτερικές ίνες, τα μοιράζουμε στη μέση κ τα χαράζουμε. Αφαιρούμε από τα πιο μεστωμένα τους καρπούς και πετάμε τα φύλλα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μέσα στο νερό. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή μάραθο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε σε τσικάλι μισό ποτήρι ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα υλικά μας εκτός τις αγκινάρες. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά Προσθέτουμε τις αγκινάρες, λίγο νερό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα Διαλύουμε μία κουταλιά αλεύρι σε μισό ποτήρι λεμόνι (ή ξύδι), προσθέτουμε ζουμί απ το τσικάλι και περιχύνουμε στο φαγητό μας. Κουνάμε το τσικάλι να ανακατευτεί, βράζουμε ακόμα λίγα λεπτά και αφαιρούμε το φαγητό απ’ τη φωτιά.

Καλή επιτυχία…





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ