Γεύση - Ψυχαγωγία ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καρναβάλι, νηστεία και η σημασία τους στη ζωή μας

Η λέξη «καρναβάλι» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει «διακοπή της κρεατοφαγίας». Αυτό χαρακτηρίζει και τις δικές μας Αποκριές. Στην πρώτη περίοδο του Χριστιανισμού, όταν οι πιστοί προετοιμάζονταν για την Σαρακοστή, την τελευταία βδομάδα των Αποκριών, δεν έτρωγαν κρέας αλλά μασκαρεύονταν και διασκέδαζαν στους δρόμους. Το ερώτημα όμως, που τίθεται τώρα, είναι πώς επηρεάζει η κατάργηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των ζωικών τροφών (την περίοδο μέχρι το Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη εποχή) την υγεία μας. Μια κατάσταση που μοιάζει κάπως με τους «αυστηρούς» ή «αγνούς» χορτοφάγους (vegetanians) που δεν τρώνε κρέας και τα προϊόντα του, αβγά, ψάρια ή πουλερικά. Τέτοια διατροφή που διαρκεί αρκετό καιρό (50 μέρες) μας προβληματίζει, γιατί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη για να προσφέρει τις απαιτούμενες θερμίδες και θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συχνά, μετά από τέτοια διατροφή και ιδιαίτερα όταν τα όσπρια και τα δημητριακά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο μενού, μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2), βιταμίνης Β12, ψευδάργυρου και μερικές φορές βιταμίνης Δ. Στην Ελλάδα δεν διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης Δ, λόγω του ηλιόλουστου καιρού την περισσότερη διάρκεια του χρόνου. Εξάλλου αρκεί 15 λεπτά έκθεση στον ήλιο για να μας προσφέρει την απαιτούμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Δ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ