ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass: Στις τράπεζες τα χρήματα για 1,9 εκατ. δικαιούχους – Νέα επιστροφή τον Αύγουστο

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ από χθες οι τράπεζες είχαν αρχίσει να εμφανίζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1,9 εκατομμυρίων δικαιούχων 230 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή.  Τα ποσά, ως γνωστόν, κυμαίνονται από το 18 ευρώ για επιπλέον επιβάρυνση 30 ευρώ μέχρι και τα 600 ευρώ για συνολική επιβάρυνση 1.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό μπορεί να υπολογιστεί και από τον ίδιο το δικαιούχο αν έχει διαθέσιμα σε χαρτί ή ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση για το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πίστωση του ποσού της επιστροφής έγινε χθες για όσους η αίτηση θεωρείται «εγκριθείσα» δηλαδή έχει σταλεί το ποσό στην τράπεζα και η τράπεζα έχει συμπληρώσει το ποσό της επιστροφής στο ποσό του δικαιούχου. Αν σε κάποιες περιπτώσεις η ένδειξη της αίτησής σας είναι σε άλλο στάδιο είναι πιθανό το ποσό που σας αναλογεί να μην εμφανίζεται στον τραπεζικό σας λογαριασμό . Μια καθυστέρηση της τάξης της μιας ή δύο ημερών δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Απλώς η πολιτική της κάθε τράπεζας από την πίστωση ενός ποσού σε ένα λογαριασμό μέχρι και την εμφάνισή του στο δικαιούχο του λογαριασμού το διαφέρει.

Οι υπόλοιποι περίπου 600.000 δικαιούχοι είναι οι τελευταίοι που έκαναν αίτηση κατά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι και 5  Ιουλίου. Η αίτησή τους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εκκαθάρισης ή στη φάση της αποστολής ή της επεξεργασίας από το τραπεζικό ίδρυμα και θα χρειαστεί να περιμένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που τους αναλογούν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους μέχρι και την άλλη Παρασκευή, για να πιστωθούν τα ποσά τους .

Power Pass: Ο δεύτερος γύρος

Υπενθυμίζεται ότι για όσους έλαβαν λογαριασμό ρεύματος μέσα στον Ιούνιο για κατανάλωση που έγινε την περίοδο για την οποία δίνεται η αναδρομική επιστροφή θα έχουν ένα δεύτερο κύκλο υπολογισμού.

Δηλαδή, στην παρούσα φάση θα πάρουν επιστροφή για τις επιβαρύνσεις της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μέχρι και τον Μάιο. Αν ο λογαριασμός εκδόθηκε τον Ιούνιο οι δικαιούχοι θα πάρουν ένα ποσό για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Ωστόσο, η επιστροφή που θα τους πιστωθεί, θα υπολείπεται του πραγματικού ποσού που τους αναλογεί . Με την ολοκλήρωση των πληρωμών για τους λογαριασμούς μέχρι και το τέλος Μαΐου θα γίνει ένα νέος υπολογισμός για όσους πήραν λογαριασμό τον Ιούνιο. Ανάλογα με την περίοδο το ύψος της κατανάλωσης και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όλοι αυτοί θα πάρουν ένα συμπληρωματικό ποσό επιστροφής μέχρι και τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Για την καταβολή αυτής της πρόσθετης επιστροφής το ποσό που διατίθεται για το μέτρο αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ φτάνοντας από τα 260 στα 300 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ, ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν είτε ξεπερνούσαν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ  (μείον τους φόρους) που προέβλεπε το μέτρο είτε περιείχαν άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.ά.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο του αιτούντος που θα γίνει από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή, αν κάποιος λάβει ενίσχυση 450 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 900 ευρώ.

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ