Νομός Χανίων

Χανιά: Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» των 70 μεταναστών – Συνελήφθησαν 2 διακινητές

Ταξίδι ελπίδας από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, έκαναν οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, που εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το μεσημέρι της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, με το διερχόμενο φορτηγό πλοίο «Harrison», με σημαία νήσων Μάρσαλ και το ναυαγοσωστικό σκάφος από Αγ. Γαλήνη, να σπεύδουν για βοήθεια.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η «Οδύσσεια» των εβδομήντα μεταναστών, Συριακής καταγωγής και επί Κρητικού εδάφους, των οποίων η ζωή κινδύνευσε χθες, ενώ ένας από αυτούς δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε μεσοπέλαγα, καθώς το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν εισχώρησαν νερά. Την σορό του άτυχου άνδρα περισυνέλλεξε το Ναυαγοσωστικό σκάφος Αγίας Γαλήνης, καθώς εκείνο των Χανίων έχει βλάβη και δεν μπορούσε να συνδράμει στην επιχείρηση.

Διευκρινίζεται ότι αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση για τα ακριβή αίτια του θανάτου του άτυχου άνδρα, ενώ στο Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, συνεχίζεται η προανάκριση. Την ίδια ώρα, έγινε προσαγωγή και σύλληψη, δύο ανδρών Ουκρανικής καταγωγής, καθώς θεωρούνται ύποπτοι διακίνησης μεταναστών, ωστόσο οι ίδιοι αρνούνται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Πρόκειται για 70 ψυχές, μεταξύ αυτών τέσσερις γυναίκες και πέντε ανήλικα παιδιά, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, οι οποίοι περυσινελέγησαν μετά από μεγάλη επιχείρηση των αρχών. Βγήκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και πέρασαν το βράδυ στην αίθουσα της Ενορίας «Αγ. Σοφία» στην Κουντούρα.

Πέντε από αυτούς τραυματίστηκαν και αφού δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων αρχικά πέντε άτομα και πιο συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έφεραν τραύματα στα χέρια και τα πόδια, ενώ διαγνώστηκαν και με πνευμονία. Σύμφωνα με πληροφορίες εξιτήριο πήρε η γυναίκα, ενώ δύο άτομα παραμένουν στην ορθοπεδική κλινική και άλλα δύο στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.

Οι μετανάστες θα παραμείνουν στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, παρότι οι συνθήκες εκεί δεν είναι οι καλύτερες, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που το πρώτο βράδυ κοιμήθηκαν στο πάτωμα, σε χαλιά ή σε κουβέρτες, που τους πήγαν κάποιοι από εκεί.

Μεγάλη ήταν η συνδρομή από τον Δήμο Καντάνου Σελίνου, της Εκκλησίας, του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έσπευσαν να βοηθήσουν και εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, όπως και ο Δήμος με κλινοσκεπάσματα και φαγητό. Την ίδια ώρα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έστειλε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων κλινοσκεπάσματα και σλιπινγκ μπανκ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Συνολικά διασώθηκαν 70 άτομα (61 άντρες, 4 γυναίκες, 5 ανήλικα) και περισυλλέχθη επιπλέον η σορός ενός άντρα. Ανωτέρω μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του Φ/Γ πλοίου “HARRISON”  σημαίας Ν. Μάρσαλ έξω από το λιμένα Παλαιόχωρας και οι αλλοδαποί αφού μετεπιβιβάστηκαν σε ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μεταφέρθηκαν στον οικείο λιμένα.

Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από στελέχη του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού Χανίων -Κισάμου, ενώ δύο άνδρες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα στο Γ.Ν. Χανίων για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Η σορός μεταφέρθηκε στο Νεκροτομείο Χανίων.

Οι υπόλοιποι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλή χώρο φιλοξενίας του Δήμου Καντάνου Σελίνου. Προανάκριση διενεργείται  από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ