ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολές – Συνεργασία – 100.000 επιδοτούμενες θέσεις: Ξεκινά 8ήμερο σπριντ δηλώσεων

Ενα 8ήμερο σπριντ δηλώσεων για το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για αναστολές συμβάσεων Μαΐου, για τον μηχανισμό “Συν – Εργασία” Απριλίου, αλλά και για την έκτακτη αποζημίωση των εποχικά εργαζόμενων σε τουρισμό-επισιτισμό ξεκινάει σήμερα.

Καθώς οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς είναι παρελθόν, ανοίγουν ταυτόχρονες διαδικασίες για δηλώσεις, διορθώσεις και αιτήσεις ένταξης στα μέτρα στήριξης που είναι ενεργά.

Διορθώσεις από σήμερα για τις 100.000 θέσεις εργασίας

Η αρχή γίνεται από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, καθώς δίνεται η δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων ένταξης στο Ανοιχτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τυχόν διορθώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της επιχείρησης.

Οι ορθές επαναλήψεις των υπεύθυνων δηλώσεων θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 7 Μαΐου και μόνο για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει αιτηθεί να εντάξει στο πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργο.

Αύριο ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου

Αύριο, Πέμπτη 6 Μαίου την σκυτάλη παίρνουν οι επιχειρήσεις που θα δηλώσουν εργαζόμενούς τους σε αναστολή για τον Μάιο. Η προαναγγελία των συμβάσεων αναστολών εργασίας Μαΐου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου ξεκινάει αύριο Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00, καθώς ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

Από τις 6 έως τις 12 Μαΐου θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Θα μπορούν δηλαδή οι δηλώσεις να έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου.

Από 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου. Δηλαδή από 13 Μαΐου οι δηλώσεις θα αφορούν αναστολές που θα ξεκινούν στις 14 Μαΐου κ.ο.κ. Εάν η δήλωση γίνει, για παράδειγμα, στις 18 Μαΐου, η αναστολή θα ξεκινά να τρέχει από τις 19 Μαΐου.

Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Ποιοι μένουν εκτός αναστολών

Νέος κόφτης μπαίνει για την μερική απασχόληση, ο οποίος έχει σημείο αναφοράς τις 16 ώρες την εβδομάδα κατ ελάχιστον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία κατά την 29/4/2021.

Εκτός των αναστολών Μαίου μένουν:

  • Οι νεοπροσληφθέντες, που ξεκίνησαν να εργάζονται Φεβρουάριο – Απρίλιο.
  • Οι μερικώς απασχολούμενοι με ωράριο κάτω των 4 ωρών την ημέρα και ειδικότερα κάτω των 16 ωρών την εβδομάδα. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι εικονικές προσλήψεις και οι αυθαιρεσίες, μετά και τις απίστευτες ιστορίες που ανακάλυψε πρόσφατα το ΣΕΠΕ με καφετέριες 25 τ.μ. που απασχολούσαν 150 εργαζόμενους…
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ή με ραντεβού (click inside) και δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019)
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών και δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019)
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές – πληττόμενες που βγαίνουν από τις λίστες των πληττόμενων ΚΑΔ, όπως βιομηχανία, χονδρεμπόριο κ.α.

Το κριτήριο τζίρου

Το κριτήριο τζίρου που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και το λιανεμπόριο που λειτουργεί με ραντεβού εντός. Εξαίρεση συνιστά η εστίαση, για την οποία δεν θα ισχύσει κριτήριο τζίρου αν και άνοιξε. Οι κλειστές επιχειρήσεις ή το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away θα έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών χωρίς κριτήρια τζίρου.

Το κριτήριο τζίρου ελέγχει αν υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Έως 10/5 οι δηλώσεις για το “Συν – Εργασία”

Έχει παραταθεί έως και την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Αύριο κλείνει η πλατφόρμα για τους εποχικούς

Αύριο Πέμπτη, 6 Μαΐου τα μεσάνυχτα θα απενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Απασχολήθηκαν κατά το 2019 – με πλήρη ή μερική απασχόληση – χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020
  2. Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, ή η τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά 1 μήνα στο ως άνω χρονικό διάστημα
  3. Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021
  4. Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021
  5. Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Το ύψος της έκτακτης αποζημίωσης

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Οι δικαιούχοι πρέπει να εισέλθουν µε κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ για να επικαιροποιήσουν στοιχεία όπως τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και να υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ότι παρέμειναν άνεργοι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 και δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από τη σύμβασή τους.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ