Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Η άποψη της μείζονος αντιπολίτευσης για τους δασικούς χάρτες

Τη σύγκληση του Δημοτικου Συμβουλίου Κισάμου με μοναδικό θέμα την ανάρτηση δασικού χάρτη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος Αντιπολίτευσης, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα συμπεριελήφθη στην τακτική συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, ωστόσο η μείζον αντιπολίτευση, αιτιολογεί γιατί ζήτησε το θέμα αυτό να είναι το μοναδικό της ημερήσιας διάταξης:
“Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, από την ανάρτηση του δασικού χάρτη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στην οποία ανήκει και ο δήμος Κισσάμου, δίχως να προβείτε (με κυρίως ευθύνη του δημάρχου), στις απαιτούμενες ενέργειες σύγκλισης και ενημέρωσης του αρμόδιου οργάνου, για συζήτηση και λήψη απόφασης.
Ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα (το πιο σπουδαίο), όπως θα έχετε διαπιστώσει , δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο σύνολο των συνδημοτών μας, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, χαρακτηρίζεται δημόσια δασική έκταση. Ελαιώνες και αμπελώνες ετών, εμφανίζονται δασικές εκτάσεις, διότι δεν έχουν περαστεί οι αποφάσεις αποχαρακτηρισμού, οι τυχόν άδειες εκχερσώσεων, τα σχέδια βελτίωσης , οι ανανεώσεις αμπελώνων, κ.α.
Είναι αδύνατο έως στις 10 Ιουνίου, να μπορέσουν οι πολίτες να προβούν σε ενστάσεις. Οι οποίες ενστάσεις απαιτούν τεράστια χρηματικά ποσά( που θεωρούμε ότι δεν διαθέτουν οι συνδημότες μας), στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, από παράβολα δημοσίου, από τοπογράφους μηχανικούς και δασολόγους.
Επιπλέον στην Τοπική Κοινότητα Στροβλών, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι υπάγεται στο υποθηκοφυλάκειο Καντάνου (εξαιτίας υπαγωγής στην πρώην επαρχία Σελίνου) και λόγω της ολοκληρωτικής του καταστροφής, από φωτιά περί το 1941. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να έχουν αντίγραφα συμβολαίων και οικογενειακών μερίδων, πριν το 1945 που ζητείται, ως αποδεικτικό στοιχείο, για τις ενστάσεις. Αυτά είναι τεράστια ζητήματα τα οποία δεν έχουν άλλο περιθώριο καθυστέρησης, χρήζουν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και στάσεις που θα ακολουθήσουμε, για να μην οδηγηθεί σε καταστροφικές συνέπειες το σύνολο των συνδημοτών μας.
Κατά την συζήτηση του θέματος, θέτουμε, ως δημοτική παράταξη, τις παρακάτω προτάσεις ως βάση αποφάσης:
1) Άμεση αναστολή της ανάρτησης του δασικού χάρτη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έως του χρόνου που θα προσδιορίσει η δασική υπηρεσία Χανίων, ως γνωρίζοντας το όγκο εργασίας που απαιτείται για να διορθωθούν τα σφάλματα και οι παραλείψεις.
2) Νομοθετική ρύθμιση για την Τοπική Κοινότητα Στροβλών, που δεν υπάρχει η δυνατότητα για αποδεικτικά στοιχεία πριν το έτος 1945.
3) Νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ή ελαχιστοποίηση του χρηματικού παραβόλου.
4) Νομοθετική ρύθμιση για τον υπολογισμό ως βάσης χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων το ΟΣΔΕ ( Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου). Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια η Ελληνική Πολιτεία και η Ε.Ε , να χρηματοδοτούν, αποδεχόμενοι τις εν λόγο εκτάσεις και τώρα να τις παίρνουν από τους πολίτες ως δημόσιες δασικές.
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι τις δημοτικής αρχής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εάν δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω οι αγώνες μας πρέπει να εντατικοποιηθούν, έως αναστολής των καθηκόντων μας, για να υπερασπιστούμε τα δίκαια των πολιτών μας.
Στην συνεδρίαση εννοείτε ότι πρέπει να κληθούν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας.
Με εκτίμηση
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος Αντιπολίτευσης.
Σταθάκης Θεόδωρος, Γλαμπεδάκης Βασίλειος, Ξυπολιτάκης Εμμανουήλ, Ψαράκης Νεκτάριος, Καστανάκης Γεώργιος, Μακράκης Γεώργιος, Πατερομιχελάκη – Νικολακάκη Αικατερίνη, Βαρουχάκη Σταυρούλα, Δερουκάκης Εμμανουήλ, Καρτσωνάκης Γεώργιος, Λιουδάκης Κωνσταντίνος




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ