Δήμος Κισάμου

2ο Γυμνάσιο Κισάμου – Erasmus+: Φιλοξενία εκπαιδευτικών & μαθητών από την Εσθονία και τη Γαλλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ learning agreement,πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών με τίτλο KA122-SCH-Short-term project for mobility of learners and staff in school education, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Ευαγγελίας Σχοινοπλοκάκη σε συνεργασία με την Διευθύντρια του σχολείου κ. Αντωνία Μαζοκοπάκη και την καθηγήτρια των Γαλλικών κ. Μαρία Κλήμη, ο Σύλλογος των καθηγητών καθώς και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κισάμου είχαν την τύχη να φιλοξενήσουν από τις 7-5-2023 έως και τις 13-5-2023 δώδεκα εκπαιδευτικούς και είκοσι μαθητές από την Εσθονία και συγκεκριμένα από την περιοχή Lüllemäe, ένα χωριό στην ενορία Valga, στη νότια Εσθονία.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κίσαμο η ομάδα των μαθητών της Εσθονίας στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος συνεργάστηκε δημιουργικά με 15 μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Κισάμου διερευνώντας και μελετώντας ζητήματα καθημερινά που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις σχέσεις, τη διδασκαλία μαθημάτων σε πεδίο, τον εκφοβισμό ή bullying, τους κανόνες συμπεριφοράς καθώς και μελλοντικούς στόχους για ένα καλύτερο σχολείο. Παράλληλα αρκετοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας φιλοξένησαν Εσθονούς εκπαιδευτικούς στην τάξη τους, εν ώρα μαθήματος, με σκοπό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης.

Επίσης υλοποιήθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις στα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά σχολεία της Κισάμου καθώς και στο 3ο Νηπιαγωγείο Κισάμου αφού στην ομάδα των Εσθονών εκπαιδευτικών εκτός από καθηγητές ήταν Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί.

Οι παραπάνω συνεργασίες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και οφείλουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κισάμου πολλά ευχαριστήρια στους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων που με χαρά δέχθηκαν αυτή τη φιλοξενία-συνεργασία.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού σχολείου Κισάμου κ. Αντώνιο Τσαλαπάκη, τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου κ. Μιχαήλ Μπατουδάκη, τον Διευθυντή του 3ου Νηπιαγωγείου Κισάμου κ. Ιωάννη Φουντουλάκη και την Νηπιαγωγό του 3ου Νηπιαγωγείου Κισάμου κ. Ελένη Βερυκάκη.

Ακόμη ευχαριστούμε θερμά τον αρχαιολόγο κ. Νεκτάριο Πατεράκη για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου κατά την επίσκεψη των εκπαιδευτικών και μαθητών της Εσθονίας, καθώς και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Ελευθερία Καλοκύρη, καθηγήτρια των Αγγλικών, που βοήθησε στην μετάφραση των ιστορικών πληροφοριών.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους υπεύθυνους που φρόντισαν για την δωρεάν Αγγλόφωνη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων καθώς και τον υπεύθυνο ξεναγό για την εξαιρετική Αγγλόφωνη ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Πολλά ευχαριστήρια επίσης αξίζουν στον ιδιοκτήτη του οικογενειακού Οινοποιείου «Πνευματικάκη» κ. Αντώνιο Πνευματικάκη καθώς και στον γιο του Ανδρέα Πνευματικάκη που ανέλαβε την ξενάγηση της ομάδας των εκπαιδευτικών και μαθητών από την Εσθονία στον πραγματικά εκπληκτικό και μοναδικό χώρο της κρητικής οινοποίησης, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση τους στον τομέα αυτό. Στο πέρας της ξενάγησης προσέφεραν στους Εσθονούς επισκέπτες παραδοσιακό κέρασμα και δώρα με κρασιά και ρακί. Ευχαριστούμε πραγματικά για την υπέροχη φιλοξενία.

Η υλοποίηση της μεταφοράς των Εσθονών από το ξενοδοχείο διαμονής τους και των δύο συνοδών εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Κισάμου, στο οινοποιείο «Πνευματικάκη» ,έγινε με την ευγενική προσφορά του ταξιδιωτικού γραφείου Strata Tours και την συμβολή του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής κ. Μιχαήλ Θεοδωρογλάκη.

Οι μετακινήσεις και οι μεταφορές (με λεωφορεία) των Εσθονών εκπαιδευτικών και μαθητών με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Κισάμου σε όλους τους προγραμματισμένους προορισμούς, έγιναν από την οικογένεια Ελευθερίου Παπαδεράκη. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για την κατανόηση και την άψογη συνεργασία.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμη φορά η παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Κισάμου στη προσφορά παραδοσιακών γλυκισμάτων από την επιχείρηση «Παραδοσιακά Εδέσματα Σημανδηράκη» στους εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο της Εσθονίας όσο και του σχολείου. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για την τεράστια συμβολή τους στην λειτουργία του σχολείου με την διαρκή ανιδιοτελής προσπάθεια τους να καλύψουν τις ολοένα συνεχόμενες και αυξανόμενες ανάγκες του σχολείου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Εσθονία τις ημέρες διαμονής τους στην Κίσαμο είχαν την τύχη να απολαύσουν την Θεατρική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη την οποία με μεγάλη επιτυχία ανέβασαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Κισάμου με την πρωτοβουλία, διδασκαλία και συμβολή των καθηγητριών τους κ. Καλλιόπης Μαραθάκη και κ. Ελευθερίας Ροβυθάκη. Ευγνωμοσύνη νιώθουμε πραγματικά για αυτή τους τη ξεχωριστή προσπάθεια.

Οι δράσεις όμως των προγραμμάτων Erasmus+ δεν τελειώνουν εδώ…

Στις 15-5-2023, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Γαλλικών του 2ου Γυμνασίου Κισάμου κ. Μαρίας Κλήμη, το σχολείο μας άνοιξε τις πόρτες του για 2 ημέρες σε οχτώ Γάλλους εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Epine Guyon της πόλης Franvonville που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και των προπαρασκευαστικών επισκέψεων Διαπιστευμένων σχολείων, οι γάλλοι συνάδελφοί μας συνεργάσιμοι και δεκτικοί, λάτρεις και γνώστες του πολιτισμού μας, θέλησαν να θέσουμε από κοινού τις βάσεις για μία μελλοντική συνεργασία τόσο εκπαιδευτικών όσο και μαθητών. Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 σε ηλεκτρονικό επίπεδο και συνεχίστηκε δια ζώσης στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Μοιραστήκαμε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και μάθησης και ανταλλάξαμε απόψεις στην προσπάθεια της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής βασιζόμενοι στην ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση.

Η υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Οπότε πραγματικά ευχαριστούμε την κ. Ευαγγελία Σχοινοπλοκάκη καθώς και την κ. Μαρία Κλήμη που βοήθησαν στον εμπλουτισμό του προγράμματος του σχολείου με νέες εμπειρίες και δυνατότητες.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλο το Σύλλογο των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Κισάμου καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου που στήριξε εμπράκτως αυτές τις προσπάθειες επαφής και συνεργασίας με μαθητές και καθηγητές από άλλες χώρες.

Ευελπιστούμε άμεσα σε μελλοντικές συνεργασίες και συμπράξεις του σχολείου μας με σχολικές μονάδες του εξωτερικού.

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κισάμου

Αντωνία ΜαζοκοπάκηΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ