ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Νομός Χανίων

23 Μαΐου 2006: Όταν ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης «έπεσε» υπέρ Πατρίδος σε αερομαχία στο Αιγαίο (βίντεο)

Στις 23 Μαΐου 2006, ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το ύψιστο ιδανικό, την πατρίδα μας, στη διάρκεια αναγνώρισης τριών τουρκικών μαχητικών (δύο F16 και ενός φωτοαναγνωριστικού RF-4E) από δύο ελληνικά F-16, εκτός του FIR της Aθήνας, στην περιοχή της Kαρπάθου.

O Tούρκος χειριστής, ήταν ο Yποσμήναγος Haill Ibrahim Ozdemir που υπηρετούσε στην 192 Mοίρα του Balikesir. Mε το αεροσκάφος του (F-16 Block 50 με serial number 93-0684) έπεσε πάνω στο ελληνικό F-16 (Block 52 + με serial number 514) του Σμηναγού Kωνσταντίνου Hλιάκη που είχε απογειωθεί μαζί με τον Yποσμήναγο Πρόδρομο Kολτσίκογλου από την 343 Mοίρα της 115 Πτέρυγας Mάχης στη Σούδα.

Η αποστολή

Το μεσημέρι της 23ης Μαΐου, ελληνικά F-16C Block 52+ της 343 Μοίρας, διατάσσονται να απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση, τεσσάρων τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε ως αποστολή την φωτογράφιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU-1, το οποίο επιχειρεί από την Κρήτη.

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4E, μέχρι τα παράλια της Κρήτης. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τα ελληνικά F-16, είχαν προσεγγίσει το τουρκικό σχηματισμό. Οι Έλληνες χειριστές ενημερώνονται ότι στη θαλάσσια περιοχή, πλέει και τουρκική φρεγάτα, η οποία θα ελάμβανε σε πραγματικό χρόνο το “υλικό” από τις φωτομηχανές του RF4E.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το ΑΤΑ, για να καταγράψει τον εξοπλισμό του.

Χωρίς προειδοποίηση ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, πραγματοποίησε ένα φονικό ελιγμό πέφτοντας με το F-16 του, πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Κ. Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Ο Τούρκος πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε στη θάλασσα.

Η… περίεργη εντολή από το ΓΕΕΘΑ

Ένα δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλασσα τον Τούρκο, ο οποίος έχει εντοπιστεί από ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά αρνείται την βοήθειά του πληρώματος. Την ίδια ώρα, δεκάδες μαχητικά απογειώθηκαν και από τις 2 πλευρές του Αιγαίου…

Στο μεταξύ έφθασε στην περιοχή και το τουρκικό ελικόπτερο για να πάρει τον Τούρκο πιλότο.

Η ώρα είναι 14:29. Η εντολή που φθάνει από το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι μεν σαφής, αλλά προκαλεί απορίες: “Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση Τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης, με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα”.

Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν πατέρας δύο παιδιών. Ο αδερφός του Φίλιππος Ηλιάκης δημοσίευσε αυτό το βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η σκληρή εκπαίδευση του Κώστα, αλλά και το πάθος του να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Δείτε το βίντεο από την εκπαίδευση που παρακολούθησε στις ΗΠΑ ο Σμηναγός Ηλιάκης:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

karpathos_iliakis.jpg

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κάθε χρόνο από εκείνη την ημέρα, η Κάρπαθος, λαός και φορείς του νησιού, τιμούν τη θυσία του Κρητικού Αεροπόρου, στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί για τον Κώστα Ηλιάκη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ