ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Ανακαινίζεται η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης – Έργο προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, του Γενικού Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, των Προϊσταμένων των Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανικών της Αντιπεριφέρειας Χανίων, των Μηχανικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, ως και των εκπροσώπων της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας Smart Constructions, πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, η υπογραφή σύμβασης που αφορά το έργο «Ανακαίνιση Κτιρίων Συνεδριακού Κέντρου Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης», προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για σύνολο το κτηριακό συγκρότημα της παλαιάς Ακαδημίας, συνολικής εκτάσεως 3.200 τ.μ. η οποία είχε εγκαινιαστεί το 1968. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, καθώς η ΟΑΚ είναι Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, τελών υπό την πνευματική προστασία  της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, σημείωσε: «Ιστορική η σημερινή ημέρα υπογραφής της σύμβασης ανακαίνισης του παλαιού – πρώτου, συγκροτήματος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας και παγκοσμίου αναγνώρισης, όπου το έτος 2018 εόρτασε τα 50 έτη προσφοράς, διακονίας, διαλόγου και μαρτυρίας, έχοντας οργανώσει, φιλοξενήσει και συνδιοργανώσει χιλιάδες συνέδρια: Τοπικού, Παγκρήτιου, Πανελλαδικού, Πανευρωπαϊκού και Διεθνούς επιπέδου και κύρους. Ευγνώμονα και ευχαριστιακά μνημονεύουμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, πνευματικό προστάτη του Ιδρύματος, ο Οποίος διαχρονικά στηρίζει το έργο της Ακαδημίας και, έμπρακτα, συνήργησε εις την επίτευξη του σημερινού αποτελέσματος. Τους ιδρυτές, μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κυρό Ειρηναίο ως και τον πρώτο Γενικό Διευθυντή Δρ. Αλέξανδρο Παπαδερό, δια την πολύτιμη κληρονομιά που μας παρέδωσαν. Τον εκλεκτό και πολύ αγαπητό μας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος έτεινε ευήκοο ους και εις το αίτημα μας αυτό και ο οποίος αγκαλιάζει όλη την Κρήτη, ερχόμενος αρωγός στις ανάγκες της Εκκλησίας, υιοθετώντας πλήθος έργων Ι. Μητροπόλεων, Ι. Ναών, Ι. Μονών και Εκκλησιών ως και έργων πολιτισμού και όχι μόνον. Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελένη Δοξάκη ως και την Μηχανικό της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Μαρία Μορέ ιδιαίτερα ευχαριστούμε δια την πολύτιμη αρωγή και συμβολή των.

Τους μηχανικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ.Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο οποίος και εκπόνησε τις πρώτες μελέτες του έργου ως και τον σημερινό μηχανικό κ. Απόστολο Ανδρεάδη, θερμά ευχαριστούμε δια την καθοριστική των συμβολή.

Τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, ο οποίος και είχε την ευθύνη συντονισμού. Χαιρετίζομε την ανάδοχο εταιρεία Smart Constructions, η αξιοπιστία και σοβαρότητα της οποίας εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα, με την βεβαιότητα ότι θα γευθούμε την χαρά των εγκαινίων πριν την λήξη της 2ετίας, όπως ορίζει η σύμβαση», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, προσφέροντας «ως αντίδωρο» σετ στυλό εις τον Περιφερειάρχη Κρήτης «για να συνεχίζει να υπογράφει έργα που προάγουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, καθώς οι ανατρεπτικοί καιροί μας επιβάλλουν την προβολή των αιώνιων – άυλων διαχρονικών αξιών», όπως σημείωσε.

Ακολούθως για το έργο μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής ως και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό», μνημονεύοντας την υπόσχεση ένταξης του έργου που είχε δώσει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Οκτώβριο του 2018, στις επετειακές εκδηλώσεις 50 ετών του Ιδρύματος.

Κατακλείνοντας τον λόγο του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, εξήγγειλε και την χρηματοδότηση του Βυζαντινού Μουσείου «Σεραφείμ Καστανάκης», της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, «στο αμέσως προσεχώς διάστημα, καθώς οι μελέτες είναι πλήρεις», όπως ανέφερε.

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ