Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο ξενοδοχεία από τη Κίσαμο στα projects που βραβεύτηκαν για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους

Με πέντε συμμετοχές εκπροσωπήθηκε η Κρήτη στα φετινά «100% Hotel Design Awards». Από αυτές, οι τέσσερις αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και μία το Λασίθι.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Καλύτερη villa» διακρίθηκε η Villa Mimaze στην Ελούντα (σχεδιασμός: Doriza Design), ενώ το «ειδικό βραβείο Μη Υλοποιηµένου Έργου» απέσπασε το Nomas Hotel στα Φαλάσαρνα Κισάμου (σχεδιασμός: Akra Studio).

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «τα 8 ξενοδοχειακά projects που διακρίθηκαν, είναι όπως πάντα έργα που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους και την έμφαση στη δημιουργία μοναδικής ταυτότητας, ενώ βρίσκονται όλα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας. Θετική εντύπωση προκάλεσε η τάση που ακολούθησαν τα έργα στο σύνολό τους, η οποία αφορά design προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα και το well being».

Τα project στην Κρήτη που συμμετείχαν στα «100% Hotel Design Awards 2022»

Ανάμεσα στις 33 συμμετοχές από διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα (νησιωτικούς και ηπειρωτικούς), αλλά και εκτός Ελλάδας (Κύπρος, Πορτογαλία) τίτλους στις 10 βασικές κατηγορίες του Διαγωνισμού και σε 3 Ειδικά Βραβεία διεκδίκησαν τα εξής project στην Κρήτη:

Nomas Hotel, Φαλάσαρνα Κισάμου

«Στο δυτικό άκρο της Κρήτης, στην περιοχή Φαλάσαρνα Κισάμου, το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Nomas” αναπτύσσεται σε τρεις ισόγειους κτιριακούς όγκους. Τα δύο συγκροτήματα τοποθετούνται συνευθειακά, στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, ενώ ο τρίτος κτιριακός όγκος τοποθετείται στο δυτικό τμήμα του γηπέδου, απέχοντας κατ’ ελάχιστο 25 μέτρα από τους δύο ανατολικούς κτιριακούς όγκους. Η τοποθέτηση του τρίτου κτιριακού όγκου στο κάτω δυτικό άκρο του οικοπέδου επελέγη ώστε οι υπόλοιποι κτιριακοί όγκοι να μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Η επιλογή της ανάπτυξης του συγκροτήματος σε ισόγειο επίπεδο έγινε προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, και να μην παρεμποδίζεται η θέα προς τη θάλασσα στα γειτονικά κτίσματα.

Συνολικά, το κτιριακό συγκρότημα απαρτίζεται από: δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, βίλα, δωμάτια προσωπικού, χώρο υποδοχής, χώρο εστίασης, αποθηκευτικούς, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους. Κάθε κτιριακός όγκος αποτελείται από τρεις επιμήκεις ζώνες. Ανατολικά η “πίσω” αυλή με θέα στο βουνό, δυτικά οι γραμμικές κολυμβητικές δεξαμενές με απεριόριστη θέα στο πέλαγος, ενώ στην ενδιάμεση ζώνη οι κτιριακοί όγκοι διακόπτονται από διαμπερείς, ημι-υπαίθριους χώρους που φιλοξενούν τις κοινόχρηστες λειτουργίες κάθε διαμερίσματος. Μέσω των μεγάλων υαλοστασίων, επιτρέπεται η αξιοποίηση των θεάσεων ανατολικά και δυτικά, διαμορφώνοντας μία αδιάσπαστη οπτική συνέχεια μεταξύ βουνού και θάλασσας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το hotelshow.gr.

Amygdalokefalion Hotel, Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου

Όπως αναφέρει σχετικά η mmgroup.gr, «η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 100 κλινών, στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι, Δήμου Κισάμου, στην Κρήτη. Τα 21 διαμερίσματα της ξενοδοχειακής μονάδας, δύο ως έξι χώρων με τρεις ως έντεκα κλίνες το καθένα, τοποθετούνται σε ισάριθμα κτίρια. Το βραχώδες ανάγλυφο του γηπέδου παρουσιάζει έντονες υψομετρικές διαφορές και εντυπωσιακές οπτικές προς τη θάλασσα. Βασικό μέλημα της μελέτης είναι η ενσωμάτωση και προσαρμογή των κτιρίων στο φυσικό τοπίο. Στοχεύοντας σε έναν βιο-φιλικό σχεδιασμό, δίνεται μεγάλη έμφαση στη σύνδεση του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον, τόσο οπτικά και αισθητηριακά όσο και στη χρήση των υλικών, τα οποία ανακαλούν στην τοπική οικολογία και γεωλογία. Σημασία έχει δοθεί στη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, στην παρουσία του νερού και στην οπτική με τη θάλασσα.

K1 Villa, Ξηροστέρνι Αποκόρωνας

Όπως αναφέρει η εταιρεία Archtify, «η βίλα βρίσκεται σε επικλινές οικόπεδο με θέα στη θάλασσα και στα Λευκά Όρη. Διαθέτει υψηλές λειτουργικές και αισθητικές προδιαγραφές. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι καθαρές φόρμες, που ξεχωρίζουν από τη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Η πρόσβαση από το νότιο και ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, αποκαλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του κτιρίου. Η πέτρα του οικοπέδου ντύνει τους μονολιθικούς όγκους που στέκονται κόντρα στην πλαγιά και ανοίγονται στη θέα. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα για τον επισκέπτη και αρμονική ένταξη στο τοπίο.

Ο διάδρομος της εισόδου είναι η ραχοκοκαλιά της σύνθεσης. Βυθίζεται στο έδαφος, διατρέχει το κτίριο, επεκτείνεται σχηματίζοντας ένα εσωτερικό αίθριο και συνεχίζει την κίνησή του προς τους εξωτερικούς χώρους της πισίνας και πέρα από αυτήν, νοητά, τη θάλασσα».

SanSal Boutique Hotel, Νέα Χώρα Χανιά

Όπως αναφέρει το hotelshow.gr,  «βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία μιας καθαρής ογκοπλασίας, με απλές γραμμές και έντονη γεωμετρική αναγλυφικότητα. Οι όψεις του κτιρίου φέρουν μεγάλα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν τη θέαση από και προς το λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας και κυρίως τη θάλασσα, αναδεικνύοντας τον εγγύς αστικό ιστό με τις εμφανείς αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της πόλης των Χανίων. Η μορφολογία του κτηρίου διερευνά τη σχέση μεταξύ πλήρους και κενού, στερεού και ελεγχόμενης διαφάνειας, δημιουργώντας μια ομαλή μετάβαση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Η λευκή αισθητική του κτηρίου τονίζει την καθαρότητα των γραμμών του και εντείνεται σημειακά με τη χρήση ξύλινων και μαρμάρινων στοιχείων. Τόσο τα δάπεδα όσο και ένα τμήμα καθ΄ ύψος των τοίχων έχουν επενδυθεί με μάρμαρο ή πλακίδια, δίνοντας σε όλους τους χώρους την αίσθηση της εσωτερικής γείωσης και της απτικής επαφής με το υλικό. Η επιλογή των ξύλινων κουφωμάτων στην απόχρωση σκούρας καρυδιάς διαγράφει την αίσθηση του βάθους στις όψεις, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα της απτικής εμπειρίας του φυσικού υλικού».

Villa Mimaze, Ελούντα – Αγιος Νικόλαος

«Η παραθαλάσσια Villa Mimaze βρίσκεται στην ακτή του κόλπου της Ελούντας στην Κρήτη, και αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο κατοίκησης πάνω στη θάλασσα, που συνδυάζει ένα σύγχρονο minimal ύφος με μια κομψή λιτότητα. Η συνολική φιλοσοφία βασίζεται στην ιδέα του minimalist living. Ο επισκέπτης απομακρύνεται από τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, αποβάλλει τα περιττά και ηρεμεί.

Η Villa Mimaze αποτελείται από τρία αυτόνομα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα, προσφέροντας όλα τα προνόμια ενός ξενοδοχείου. Στο ισόγειο βρίσκεται το πρώτο διαμέρισμα, το οποίο περιλαμβάνει ενιαίο χώρο σαλόνι – κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο και υπαίθριο χώρο με πισίνα. Τα άλλα δύο διαμερίσματα βρίσκονται στον όροφο. Το δεύτερο διαμέρισμα περιλαμβάνει μικρό ενιαίο χώρο καθιστικού – κουζίνας και τρία υπνοδωμάτια με μπάνιο en suite. Το τρίτο διαμέρισμα πρόκειται για μια σουίτα, με ενιαίο χώρο κουζίνας – υπνοδωματίου – καθιστικού και ανοιχτό μπάνιο. Κάθε διαμέρισμα αναδεικνύει μια διαφορετική εμπειρία και φιλοσοφία και εξασφαλίζει την επιθυμητή ιδιωτικότητα. Τα πέντε πολυτελή υπνοδωμάτια εκτείνονται σε δύο ορόφους και είναι προσεκτικά τοποθετημένα στην εκπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα«, αναφέρει το hotelshow.gr.

Ολοι οι νικητές

Καλύτερο Resort: Kalesma / Σχεδιασμός: K-Studio & Studio Bonarchi

Καλύτερο City Style Hotel: Vanoro Hotel / Σχεδιασμός: P_Four

Καλύτερη Villa: Villa Mimaze / Σχεδιασμός: Doriza Design

Καλύτερο Boutique Style Hotel: Yoma Suites / Σχεδιασμός: Urban Soul Project

Καλύτερο Luxury Apartment: Yoma Suites/ Σχεδιασμός: Urban Soul Project

Καλύτερο Δωμάτιο/Μπάνιο: Theros All Suite Hotel / Σχεδιασμός: Mastrominas Architecture

Καλύτερο Lobby / Foyer / Reception: HÂBITAT Mykonos All Suite Hotel / Σχεδιασμός: gnb architects

Καλύτερος Περιβάλλων Χώρος: Kalesma / Σχεδιασμός: K-Studio & Studio Bonarchi

Καλύτερο All Day Restaurant: Theros All Suite Hotel / Σχεδιασμός: Mastrominas Architecture

Καλύτερο Κέντρο Ευεξίας: NOŪS Santorini / Σχεδιασμός: Divercity Architects & MplusM Architects

Ειδικό Βραβείο Μη Υλοποιηµένου Έργου: Nomas / Σχεδιασμός:Akra Studio

Out of the Box… In a Box: Ψεκ ιν, Τσεκ ιν / Σχεδιασμός: Κουκογιαννίδου Κωνσταντίνα & Αναστασιάδου Μαρία

Out of the Box… In a Double Box: Playground “Παιχνίδια του ουρανού & του αγρού” / Σχεδιασμός: Liakos Architects

100% Hotel Architect of the Year: Elastic Architects

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τελετή απονομής των «100% Hotel Design Awards 2022»:




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ