ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

111 χρόνια από τη γέννηση του Ειρηναίου Γαλανάκη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κισάμου & Σελίνου κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου στις 11 Ιανουαρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης (1927 – 1931) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών (1932 – 1937). Παρακολούθησε σαν μετεκπαιδευόμενος Θεολογία και Κοινωνιολογία στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Sorbonne Παρισίων και χρημάτισε λαϊκός καθηγητής Θεολόγος σε διάφορα Σχολεία του Νομού Χανίων (1938 – 1945). Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος, με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου και τοποθετήθηκε ως Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Τα έτη 1950-52 παρέμεινε στη Γαλλία για ευρύτερες σπουδές.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Επί της Αρχιερατείας του και δι ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν :

*Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)

*Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΤΕΕ και ΤΕΣ Κισάμου)

*Η Οικοκυρική Σχολή

*Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι)

*Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός Καστελλίου (Ευαγ. Θεοτόκου)

*Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)

*Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι)

*Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου και Σπηλιάς)

*Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου

*Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)

*Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη

*Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Παρθενώνος και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.

Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου).

Το 1971 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί Αρχιερατείας του (1971 – 1981) αναγνωρίστηκε η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα (έτος 1974), οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, καθώς και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας.

Το 1982 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, μετά από πολύμηνη επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε και πάλι στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο Κλήρος και ο Λαός των Επαρχιών Κισάμου & Σελίνου τίμησαν το πρόσωπο και του έργο του πολιού Γέροντος Μητροπολίτου των με πλήθος συγκινητικών αποχαιρετιστήριων εκδηλώσεων.

Απεβίωσε την Μεγάλη Τρίτη 30η Απριλίου 2013, σε ηλικία 102 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ