Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

Ξεσήκωσε την Κρήτη ένας λυράρης 2,5 ετών χωρίς καν να είναι Κρητικός! – Παίζει λύρα και τραγουδάει Ξυλούρη

Είναι 2,5 ετών, τον λένε Χαράλαμπο, παίζει λύρα και τραγουδάει κρητικά τραγούδια ενώ έχει αδυναμία στον Νίκο Ξυλούρη! Και δεν έχει καν καταγωγή από την Κρήτη ούτε έχει ζήσει ποτέ εδώ! Ο λόγος για τον μικρό λυράρη που το βράδυ του Σαββάτου ξεσήκωσε τον κόσμο στο πλακόστρωτο της Λεωφόρου Δικαιοσύνης που έβλεπαν το παιδί να κρατάει λύρα και να τραγουδάει το «Ήτανε μια φορά μάτια μου» του Σταύρου Ξαρχάκου που ερμήνευσε μοναδικά το 1974 ο Νίκος Ξυλούρης.

Ο κόσμος που είδε τον μικρό Χαράλαμπο να παίζει λύρα και να τραγουδάει στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης του Ηρακλείου ενθουσιάστηκε και καταχειροκρότησε δίνοντας ευχές στον ίδιο και τους γονείς του. Ο μικρός Χαράλαμπος βρίσκεται για διακοπές στην Κρήτη και όπως εξήγησε στο neakriti.gr o πατέρας του Σταμάτης Σάζαλης περνώντας από τη Λεωφόρο Δικαιοσύνης συνάντησαν έναν καλλιτέχνη του δρόμου που τραγουδούσε κρητικά. Ο μικρός στο άκουσμα ενθουσιάστηκε και αμέσως έτρεξε να τραγουδήσει στο μικρόφωνο και να πιάσει τη λύρα. Χωρίς καμιά ντροπή ή δισταγμό ερμήνευσε δύο φορές το τραγούδι «Ήτανε μια φορά μάτια μου» και την «Τίγρη» του Ψαραντώνη.
Ο μικρός Χαράλαμπος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του neakriti.gr κατάγεται από τον Κω και αυτές τις ημέρες βρίσκεται για διακοπές με τους γονείς του στην Κρήτη όχι γιατί υπάρχει κάποια συγγένεια ή ρίζα αλλά γιατί ο 2,5χρονος επιλέγει από πολύ μικρή ηλικία να ακούει και να τραγουδάει κρητική μουσική. Εξαιτίας της αγάπης του μικρού Χαράλαμπου για την κρητική μουσική οι γονείς του επέλεξαν να τον φέρουν στην Κρήτη για να τη γνωρίσει από κοντά!
Πατέρας του Χαράλαμπου είναι ο Σταμάτης Σάζαλης ο οποίος θέλησε να μιλήσει στο neakriti.gr για το πάθος του γιου του να παίζει λύρα και να τραγουδάει κρητικά τραγούδια. Για το λόγο αυτό τον πήγαν στα Ανώγεια και σε κέντρα κρητικής διασκέδασης που μαζί με τα «Στρατάκια» ξεσήκωσαν το Ρέθυμνο.

Ο Σταμάτης Σάζαλης ανέφερε στο neakriti.gr : “ Ήρθαμε εδώ διακοπές για να δει ο μικρός Χαράλαμπος την Κρήτη που την αγαπάει και συναντήσαμε ένα παιδί στο δρόμο που έπαιζε λύρα και ο μικρός σταμάτησε και του ζήτησε να παίξει το τραγούδι του Ξυλούρη «Ήτανε μια φορά». Μαζεύτηκε ο κόσμος και τον βλέπει. Τα κρητικά ο μικρός τα έμαθε από τον παππού που μόλις γεννήθηκε άρχισε να του παίζει λαούτο παραδοσιακό και κρητικό και από εκεί ξεκίνησε. Τα τραγούδια τα επιλέγει μόνος του. Βλέπει στο youtube τραγούδια και επιλέγει ποιο του αρέσει. Στο σπίτι του έχω αγοράσει διάφορα όργανα. Λύρα, βιολί, ντραμς και ασχολείται από το πρωί και τα έχει αγκαλιά όλα. Τραγουδάει από 1,5 έτους από τότε που ξεκίνησε να μιλάει. Τον πήγαμε και στα Ανώγεια για να δει το σπίτι του Ξυλούρη, είδε τον Βασίλη τον Σκουλά και τους αναγνωρίζει όλους και φωνάζει τα ονόματά τους. Μακάρι να συνεχίσει και να καταφέρει να κάνει κάτι. Η μαμά περήφανη. Τον Τραβούσε βίντεο και έκλαιγε. Είχαμε πάει και στο Ρέθυμνο και έπαιζαν ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης γιατί γνωριζόμαστε από την Κω και όταν τον είδαν εδώ τον φώναξαν και έγινε χαμός!»

Το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την άδεια προς το neakriti.gr του πατέρα του μικρού Χαράλαμπου.

neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ