Νομός Χανίων

Xανιά: Συλλαλητήριο την Παρασκευή για επισιτισμό – τουρισμό

Τη συμμετοχή του στην Πανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Παρασκευή.

Το συλλαλητήριο στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου στη Δημοτική Αγορά, στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«To Δ.Σ του σωματείου επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τους συναδέλφους του κλάδο, τους εποχικά εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά  στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Καλούμε τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου μας να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους ώστε να μην πληρώσουμε άλλο πια αυτήν την κρίση της πανδημίας.

Το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης , με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων , επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου . Την ίδια στιγμή που ετοιμάζει πακέτο ζεστού κρατικού χρήματος στους μονοπωλιακούς ομίλους , εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι στον Νομό μας, περιμένουν ακόμα και σήμερα να πιστωθούν στον λογαριασμό τους τα 800 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Τα μέτρα που κυνικά εξήγγειλε η κυβέρνηση φορτώνουν τον λογαριασμό της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. Χιλιάδες άνεργοι θα μείνουν χωρίς κανένα επίδομα- ζεστό χρήμα για τους εργοδότες. Εισόδημα 400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης  -500€  για τους υπόλοιπους.

Η καθιέρωση των αντεργατικών ΠΝΠ είναι δεδομένη πλέον για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εισοδήματος μας πάνω από 50%, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς βρίσκονται στο βωμό της θυσίας για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας τους τελευταίους μήνες μας προετοιμάζει για το ποιος θα είναι ο χαμένος για ακόμα μια φορά. Χιλιάδες συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή σε όλο τον Νομό Χανίων ζούνε εδώ και μήνες με ελάχιστο εισόδημα που δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Η επίθεση που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας με συγκεκριμένες κρούσεις από την εργοδοσία για μείωση μισθών , νομιμοποιείται πλέον και με απόφαση της κυβέρνησης. Πολλοί μεγαλοεργοδότες στον Ν.Χανίων μάλιστα αναγκάζουν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν απλήρωτες ώρες με πρόσχημα το άνοιγμα των επισιτιστικών και των ξενοδοχείων πατώντας πάνω στον φόβο τον εργαζομένων για να μην μείνουν άνεργοι την ¨επόμενη¨ μέρα.

Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου αυτήν την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες θα δούλευαν. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθεί το εισόδημά τους και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ !